We found 0 results. View results
Your search results

Як відновити документи на нерухомість в Україні

16.11.2023

Як відновити документи на нерухомість, якщо вони втрачені? Зараз це досить актуальне питання, оскільки багато українців залишилися без житла або втратили документи у метушні, покидаючи свій будинок. Більше того, є випадки, коли навіть початкову реєстрацію права власності не було завершено. Тому можливість отримання компенсації безпосередньо залежатиме від того, чи вдасться людині підтвердити свої права на майно.

Процедура відновлення документів на нерухомість 

Перш за все, експерти відзначають, що втрата документа на нерухомість не призводить до втрати права власності. У загальному випадку, при втраті або пошкодженні документа орган, який видав цей документ, може надати його дублікат. Дублікат має таку ж юридичну силу, як і оригінал. У випадку, якщо на території знаходження нерухомості відбуваються бойові дії, слід уточнити фактичне розташування державного органу або нотаріуса, який засвідчив угоду.
Проте процедури відновлення документів, що підтверджують право власності на нерухомість, виданих до і після 1 січня 2013 року, мають відмінності.

Документ на право власності видано до 1 січня 2013 року

У разі втрати, пошкодження або знищення документа, виданого після 1 січня 2013 року, інформація про реєстрацію відповідних прав знаходиться у Державному реєстрі. Якщо власник нерухомості з будь-якої причини позбавляється документів, що підтверджують його власність, його права можуть бути підтверджені через Державний реєстр, без необхідності отримання дублікатів документів.</span >

Для перевірки прав на житло або земельну ділянку, визначення власників та співвласників, а також виявлення наявності майна в реєстрах та можливості оцінки чи компенсації за втрату чи пошкодження через російську агресію, можна скористатися послугою отримання електронної довідки на порталі електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Документ на право власності видано після 1 січня 2013 року

Якщо така ситуація виникає, слід звернутися до державного реєстратора, який діє в Центрі надання адміністративних послуг за місцезнаходженням майна, або звернутися до нотаріуса, який затверджував договори про дарування, купівлю-продаж або інші угоди про передачу прав на майно, а також видавав свідоцтво про спадщину.

Якщо існують перешкоди для отримання дубліката загублених або пошкоджених документів (наприклад, через розташування нотаріуса або органу місцевого управління на тимчасово окупованій території, а також через знищення архівів на такій території ), то необхідно звернутися до суду.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings