We found 0 results. View results
Your search results

Пост-карантинні тренди нерухомості

20.11.2023

Пандемія Covid-19 істотно вплинула на ринок нерухомості. Цього року коронавірус змістив тренди на ринку нерухомості.

Що потрібно споживачеві?

Споживач вимагає зараз редизайну, реновації та реконцепції. Клієнти стають все більш вимогливими, адже сучасна архітектура – ​​це головний критерій для оцінки будь-якої нерухомості. Через карантинні заходи обсяги продажів скоротилися, але вимоги до житла тільки збільшилися, адже якісна архітектура завжди буде на першому місці.
Вимоги для архітекторів збільшуються, оскільки покупці крім ціни, локації та інфраструктури, включили ще до свого списку якісну архітектуру. Цей критерій витісняє дрібних гравців на будівельному ринку та створює живу конкуренцію.

Заміська нерухомість у тренді 

Вперше за останні 10 років відновлюється попит на нерухомість за містом. Люди хочуть жити далі від мегаполісів та від центру. Хто мав нагоду пожити за містом, відчув усі переваги під час карантину. Але є й нестача життя далеко від міста, яке вже давно існує, – це відсутність потрібної архітектури. Дедалі більше забудовників звертають увагу на облаштування прибудинкової території. Наприклад, передмістя Києва – лідер із забудови порівняно зі столицею.

Зміни у сфері комерційної нерухомості 

Що стосується сфери комерційної нерухомості, кількість нових об’єктів зменшилася. У той же час виникла потреба в реконструкції вже наявних об’єктів та реконцепції об’єктів.

Схожа ситуація і з торговельною нерухомістю, ринку необхідні зміни. Багато об’єктів у регіонах вирішили розвиватися і в карантин через попит нових рітейлерів, які популярні зараз на ринку. Майже всі ці об’єкти успішно продовжили працювати.
Якщо говорити про офісну нерухомість, то багато орендарів розуміють, що потрібні зміни, з’явилася необхідність реконструкції застарілих приміщень. Старий формат вже не є актуальним у найближчому майбутньому. Орендарі скорочують площу. Мобільність та ергономічність – це головний тренд у сфері офісної нерухомості. З’являється нове поняття “ко-офіс” – це мікс коворкінгу та офісу для всіх орендарів БЦ.

Короновірус змусив ринок нерухомості звернути увагу на архітектуру. Нині став просто необхідний комплексний підхід. У деяких країнах будівельні проекти призупинилися, але в Україні проекти з Міністерством інфраструктури тривали і під час карантину. Також продовжується і програма Велике будівництво.

Compare Listings