We found 0 results. View results
Your search results

Ризики при покупці вторинки без агента

20.11.2023

Зараз багато хто при купівлі квартири користується послугами агентств нерухомості. Причин тому кілька. Фахівці здійснюють перевірку юридичної чистоти угоди, допомагають швидше визначити відповідний варіант, а також ріелтори добре орієнтуються в юридичних аспектах оформлення угод купівлі-продажу. Все це позбавляє клієнта різних турбот і економить час і нерви.
Вирішивши купити квартиру без посередників, доведеться оцінювати всі ризики і вникати в різні аспекти угоди.

Ризик порушення прав неповнолітніх

Це, можливо, найпоширеніша проблема, з якою можна зіткнутися, не перевіривши до кінця документи. Якщо неповнолітнього немає у списку власників, але він зареєстрований у квартирі, дізнайтеся, чи можна його “вписати” в інше житло. Найкраще вирішити це ще до угоди. Якщо це з якихось причин це неможливо, можна попросити у батьків нотаріально завірену обіцянку виписатися протягом певного терміну після реєстрації угоди та вказати цю умову у договорі купівлі-продажу.

Порушення прав чоловіка

Зверніть увагу, якщо в момент покупки квартири ваш продавець був одружений – нерухомість вважається спільно нажитим майном і на неї має право чоловік або дружина. Навіть якщо продавця розлучено, колишній чоловік може претендувати на нерухомість.Згода чоловіка не потрібна тільки, якщо продавець отримав квартиру у спадок, за договором дарування, або є шлюбний контракт, де зазначено, що власник тільки він.

Визнання продавця недієздатним або обмежено дієздатним

Угода може бути визнана недійсною, якщо суд визнає, що продавець був недієздатним на момент її укладання. Не варто мати справу з продавцями, які мають ознаки алкогольної чи наркотичної залежності, а також схожі на людей із психічним розладом. Важливо щоб продавець не стояв на обліку в психоневрологічному, а також наркологічному диспансері, іноді це зовні не видно.

Які ще можуть бути ризики купівлі нерухомості на вторинному ринку?

Ситуації можуть бути різні, найпоширеніші: 

  • оспорювання прав наслідування;
  • навмисний обман;
  • порушення права спадкоємця.

Покупка квартири на первинному або вторинному ринку несе в собі певні ризики. Для того, щоб їх усунути, потрібно ґрунтовно підходити до вибору квартири, а також до перевірки документів. Для безпечної купівлі нерухомості необхідні досвід та знання законів.Якщо ви самі не розумієтеся на законодавстві, краще довірити цю роботу професіоналам!

Фахівці радять дотримуватись такої інструкції при купівлі вторинної торгівлі: 

  • Звернення до досвідченого ріелтора у велике агентство;
  • Вибір найбільш вигідних і безпечних варіантів;
  • Перевірка документів продавця;
  • Оформлення договору купівлі-продажу відповідно до норм чинного законодавства.

Compare Listings