We found 0 results. View results
Your search results

Миколаївці та ОСББ міста отримають компенсацію близько 500 тис. грн за «теплими кредитами»

22.11.2023

22.09. у ході засідання комісії було розсмалено питання відшкодування %-их ставок або частини кредиту за залученими у кредитно-фінансових підприємствах кредитами з енергозбереження.

Замглави Олександр Омельчук нагадав, що рішення сесії міської ради дає департаменту енергетики, енергозбереження та впровадження інноваційних технологій повноваження здійснити виплати за “теплими кредитами”.

“Теплий кредит” – це програма з енергоефективності, що реалізує державні банківські установи. Програма передбачає кілька ступенів компенсації:

  • 40-60% – держава,
  • до 30% – міський бюджет,
  • 20% – область.

Це дає можливість людям заощадити близько 90% вартості робіт.

Працюють за такою схемою: українці звертаються до банківської установи, яка бере на себе оплату енергомодернізаційної роботи, контролює їх виконання та призначення коштів. Далі оформляється звіт та реєстр позичальників, документацію направляють до департаменту енергетики. Комісія переглядає пакет документів та затверджує розмір компенсації кредиту за рахунок бюджету міста. Фінансування у розмірі близько 4,5 млн. гривень передбачено програмою “Теплий Миколаїв”.

У програмі з енергоефективності беруть участь фізособи та ОСББ. Якщо у 2016 році лише двома об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків Миколаєва було подано документи на отримання “теплих кредитів”, то сьогодні їх близько 20.

Ще одним нововведенням стала пропозиція про альтернативне відшкодування. Раніше у схемі компенсації було передбачено відшкодування % за кредитом. Згідно із законодавством, Департаментом було запропоновано альтернативу: ОСББ або фізособа можуть вибрати, що саме компенсуватиметься з бюджету – % за кредитом або тіло кредиту до 30% від суми.

Минулого разу комісією було погоджено виплати компенсацій 30% “Теплого кредиту” за рахунок коштів, передбачених програмою “Теплий Миколаїв”, першому ОСББ «Е-Комфорт» ( Намив) у розмірі 20 000 грн.. Сьогодні на розгляд комісії винесено реєстри позичальників від 3 банків: “Приватбанк”, “Укргазбанк”, “Ощадбанк”.

Загальна сума компенсації ОСББ та фізособам склала 434 тисячі 581 гривень. Омельчуком було доручено бухгалтерському відділу та, згідно з протоколом засідання, перераховано фінанси, щоб миколаївцям не начиляли зайвих %.

Compare Listings