We found 0 results. View results
Your search results

Як не переплачувати за оренду квартири

22.11.2023

Підвищення вартості оренди за квартиру завжди застає орендаря зненацька. Як можна переконати власника квартири не піднімати орендну плату?
Орендувати квартиру через відсутність власного житла – поширена практика для більшості жителів нашої країни. Деякі не можуть накопичити потрібну суму для покупки власної нерухомості, інші – не хочуть брати кредит, треті – відмовляються від покупки, воліючи не брати на себе майнові права. Саме тому українці й орендують житло.

На ринку вже давно відомо, що плата за оренду складається з:

  • – фактичної плати;
  • – комунальні платежі за послуги, що споживаються.

Ці дві частини орендної оплати не поділяють. Хоча останніми роками тарифи на комунальні послуги зросли, і водночас дедалі більше орендодавців підвищили орендну плату. І щоб орендаря переконати не піднімати вартість оренди, потрібно постаратися та підібрати розумні аргументи.
Попит на оренду житла в Україні перебуває на стабільному рівні, хоча трапляються і сезонні сплески, наприклад, на початку весни чи наприкінці літа. На сайті АН «ОКСАГЕН» завжди можна знайти потрібний варіант. Після пошуку у власника та орендаря є два варіанти розвитку відносин:

  • – підписання договору оренди;
  • – обговорення всіх важливих умов в усній формі.

Якщо вибрати 2 варіант, то орендар не сплачує обов’язкові податки, а квартиронаймач не отримує гарантій.Якщо ж вибрати перший варіант, то підписання договору вважається одним із видів цивільно-правової угоди, а в тексті прописуються всі пункти відносин цих сторін. Такий документ завірятиметься нотаріусом та зобов’язуватиме сплатити збір на користь держави. Такий спосіб який завжди вигідний власників, т.к. у такому разі це вважається додатковим заробітком.
Якщо сторони хочуть юридично оформити свої відносини, то на термін оренди до 3 років враховують норми ЦКУ, год.

У договорі вказують:

  • – реквізити сторін;
  • – предмет договору (тип нерухомості, де вказана конкретна адреса);
  • – терміни дії;
  • – порядок та розмір оплати;
  • – права та обов’язки;
  • – порядок розірвання договору.

Договір оформляється у 2 примірниках (для власника та орендаря).

Як не допустити підвищення орендної плати?

Відповідно до статті 820 ЦКУ, якщо відносини сторін підкріплено договором, заборонено змінювати орендну плату в односторонньому порядку. Щоб уникнути конфліктних ситуацій, умови зміни вартості оренди прописують у договорі (наприклад, власник зобов’язаний попередити орендаря протягом місяця). Квартиронаймач має право посилатися на орендний договір, а як аргумент може погрожувати зверненням до суду.
Саме в такому документі зафіксовано вартість оренди та порядок її внесення.

Що робити, якщо договір не оформлений?

Якщо орендар обговорював такі умови лише усно, він не має гарантій щодо раптового підвищення вартості оренди.Він може покладатися на свій дар переконання, використовуючи докази:

  • – ми платимо вчасно;
  • – у нас не було жодних проблемних ситуацій;
  • – ми погоджуємося, але через деякий час.

Відносини власників та орендарів дуже індивідуальні. В одному випадку орендар може уникнути конфлікту, в іншому буде змушений шукати інше житло для оренди. Тому завжди потрібно наказувати договір оренди, щоб не допустити подібних ситуацій.

Compare Listings