We found 0 results. View results
Your search results

Чи можна продати квартиру в іпотеку?

22.11.2023

Виходячи з економічної ситуації в країні, на сьогоднішній день все більш популярний спосіб купівлі житла вважається взяття іпотеки. Але життєві ситуації можуть різко змінитись, і квартиру, взяту в кредит, необхідно продати.
Тому, АН Оксаген намагатиметься розібратися, чи реально продати нерухомість, куплену в іпотеку?
Давайте для початку розберемося, в яких випадках людина вирішить продати житло, куплене таким способом:

– переїзд до іншого міста чи країни;

– погіршення матеріального благополуччя та неможливість оплачувати щомісячний  платіж;

– необхідність поліпшення житлових умов (народження дитини та інше);

–  інвестиції (перепродаж нерухомості, купленої в новобудовах, коли ціни на них нижчі, ніж при здачі в експлуатацію) багато іншого.
Оскільки кредит надає банком, який співпрацює із забудовником, тому будь-яка маніпуляція з нерухомістю має узгоджуватися з цими підприємствами. Дозвіл на продаж житла, придбаний в іпотечний кредит, та штрафи прописуються у договорі, або обговорюються в усній формі з уповноваженим співробітником, якому продавець має вказати причини продажу нерухомості. І лише коли банк та забудовник дадуть згоду, продавець має право продавати нерухомість.
Перед початком процесу потрібно проконсультуватися у нотаріуса, який вивчить всю документацію і зможе запропонувати відповідні для продавця варіанти.
Надаємо Вам кілька способів продажу нерухомості, купленої в іпотечний кредит.

Самостійний продаж

Найголовніше – це те, що Ви обов’язково маєте вказати, що квартира взята в кредит. В іншому випадку, якщо потенційний покупець буде не в курсі, дізнавшись про це, він може просто відмовитися від угоди.
Коли знайдеться покупець, він має звернутися до банку та написати заяву про те, що хоче викупити заставну нерухомість. Після оформлення попереднього договору покупець оплачує залишок іпотечних платежів, перераховуючи суму на зазначені розрахункові рахунки, що у результаті призводить до зняття обтяження та оформлення договору купівлі-продажу. Різниця між вартістю нерухомості та розміром боргових зобов’язань кладеться в депозитарний осередок, який стане доступним для продавця в день реєстрації угоди.

Допомога банку

Цей спосіб підходить для продавця, який змінив місце проживання і не може бути присутнім на угоді. І тут продавцем виступає банк, і присутність колишнього власника непотрібен.

Погашення іпотеки достроково

Такий варіант використовують для отримання вигоди – у забудовників з позитивною репутацією купується нерухомість, а після здачі будинку в експлуатацію продається за вищою ціною. Покупець платить заставну суму, і  приблизно  через 7 днів обтяження знімається і укладається угода купівлі-продажу.

Продаж кредиту

Такий спосіб не такий популярний, як інші. Ціна на таку нерухомість значно нижча за аналогічні пропозиції на ринку, і цим залучає покупців.Щоб передати боргові зобов’язання, продавець і покупець звертаються до кредитора, який оцінює житло та проводить страхування нерухомості. Покупцеві потрібно принести паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи та інші стандартні документи. Передача прав відбувається до трьох тижнів.
У будь-якому випадку звертайтеся за консультацією до банку та нотаріусів. Це убереже продавця нерухомості, купленої в іпотеку, від незаконних дій та спростить процедуру оформлення продажу житла.

Compare Listings