We found 0 results. View results
Your search results

Встановлення лічильників тепла

22.11.2023

18 жовтня депутати Верховної Ради України у 1-му читанні проголосували за Закон «Про комерційний облік комунальних послуг» (№4901).
Відповідно до цього закону всі будинки зобов’язані встановити лічильники тепла. З їхньою допомогою можна буде реально оцінити кількість споживаної енергії. Якщо лічильник буде встановлено, то потрібно буде оплачувати не за опалювану площу житла, а платити за Гкал енергії, що споживається.
Якщо Закон успішно пройде 2-ге читання, то після закінчення 2017 року всі нежитлові, а до кінця 2018 року і всі житлові будинки мають встановити лічильники тепла.

Ситуація з підрахунками електроенергії в Європі

Подібна проблема колись торкнулася і західних країн. Навіть зараз не всі будинки оснащені особистими лічильниками, хоча із загальнобудинковим обладнанням обліку Європа вже давно вирішила всі питання. Хоча ситуація не надто відрізнялася від нашої: ¦погана термомодернізація (Польща, Чехія, та інші пострадянські країни), вертикальна розводка в будинках (Німеччина, Італія). Показники економії теплової енергії, які досягають за рахунок поквартирного обліку, становлять 20-50% у Європі. Витрати встановлення лічильників поверталися за 1.5-3 року.
Найчастіше 30% показників загальнобудинкового лічильника мешканці оплачують відповідно площі житла, а 70% – рахуючи показники особистих лічильників. Так виключаються випадки нульової оплати, коли є можливість опалювати приміщення за рахунок інших.
Цікавим аспектом є те, що часто мешканці будинків платять певну суму раз на рік, а потім робиться її перерахунок, порівнюючись зі свідченнями лічильника.

Нюанси оплати тепла за лічильником

Оплату за тепло за наявності лічильника можна поділити різними способами: за загальною площею, за показаннями індивідуальних лічильників або за даними енергорозподільників. Якщо хочете заощадити, потрібно встановити регулятори температури. Коли в будинку спекотно, або на вулиці досить висока температура, можна «прикрутити» регулятори, при цьому зробити меншу витрату теплоносія.
Щоб батареї давали максимальну кількість тепла, потрібно, щоб вони були ізольовані від стін, утеплити двері та вікна, через які виходити більше 30% тепла, за батареями можна встановити екрани, що відбивають з пінофолу.
Особистий лічильник – це найвигідніший варіант. Ціна такого обладнання – до 4000 грн. Єдиним недоліком такого обладнання є те, що воно  встановлюється лише в будинках з горизонтальним розведенням труб, яких на даний момент в Україні не так вже й багато.
Розподільник – ідеальний варіант для будинків із вертикальним розведенням. Він закріплюється на батарею та розраховує тепло, що виділяється радіатором. Його ціна в Україні – близько 500 гривень.

Ситуація з тепловими лічильниками в Миколаєві та по всій Україні.

За даними Національного екологічного центру, в Україні приблизно 43 000 житлових будинків не оснащені тепловими лічильниками. Найгірша ситуація у Тернопільській області – тут лічильники є лише у 7% будинків. Найкраща – у Львівській (73%), Миколаївській (68%) та Вінницькій (67%) областях. Середній показник по країні – близько 51% будинків мають лічильники тепла.
У Миколаєві, на початок квітня 2016 року було встановлено 65% лічильників тепла від необхідної кількості.Департамент ЖКГ Миколаївської міськради повідомляє, що в бюджеті на 2016 рік на придбання та монтаж лічильників було виділено 20 млн. грн. За ці фінанси у 2016 році заплановано встановити 284 лічильники.
ПАТ «Миколаївська ТЕЦ» встановив  61 лічильник за власний рахунок, а ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» – 291 лічильник. У сумі, якщо враховувати виділені кошти із міського бюджету та допомогу відповідних підприємств, планувалося встановити 636 лічильників. Якщо до кінця року план встановлення лічильників буде виконано, то до опалювального сезону 2017 року всі житлові будинки в міста будуть оснащені лічильниками тепла.

Compare Listings