We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно оформити дарчу в Україні?

23.11.2023

Дарова – це правильний спосіб передати нерухомість у подарунок родичам. Але є деякі суттєві деталі, які потрібно обов’язково дотримуватися інакше договір можуть визнати недійсним. Наше агентство нерухомості розповість, як правильно оформити договір та які податки потрібно буде заплатити.

Правила оформлення договору
Усі нюанси  підписання такого документа написані у Цивільному кодексі України (глава 55, статті 717-730).  Там сказано, що «за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатне майно (дар) у власність. Договір, встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового чи немайнового характеру, не є договором дарування». У дарунок можу прийматися рухоме та нерухоме майно, а також гроші та цінні документи.
Існує два види договорів дарування: реальний договір (після укладання договору нерухомість переходить у дар одразу) та консесуальний договір (документ набирає чинності після виконання умов, прописаних у договорі). Підписуючи такий договір слід дотримуватись деяких правил, а саме, що договір буде недійсним, якщо смерть дарувальника настане раніше, того, що було прописано в умовах договору.
Згідно з Цивільним кодексом України (стаття 719), «договір дарування нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню».Дарницький договір оформляється виключно у письмовій формі. Якщо з якихось причин порушено правила оформлення документа, такий договір вважається юридично недійсним. За таких обставин людина, яка отримала дар нерухомості, в обов’язковому порядку повинна її повернути або компенсувати вартість.
Дарова на нерухоме майно проходить або за місцем реєстрації власника чи співвласника, або за місцем нерухомості.

Існує кілька етапів оформлення дарчої:

  1. Перевіряються право власності на нерухомість, особисті документи власника та нерухомість на предмет перебування під забороною.
  2. Оформлення дарчої.
  3. Підписання дарчого договору.

Після закінчення цього процесу новий власник має зареєструвати договір та своє право власності у Державному реєстрі майнових прав. Саме з цього моменту новий власник отримує повне право на дарське житло.

Також варто згадати суму, яку сплатити за послуги:

– Послуги нотаріуса.

– Державне мито (1% від ціни нерухомості).

– Військовий збір.

– Податок на доходи.

Сторони в договорі дарування

Якщо житловою площею володіють кілька осіб, то насамперед, потрібна згода співвласника нерухомості, в обов’язковому порядку завірена нотаріусом. Якщо з якихось причин згода не була отримана, інший власник має право протягом року оскаржити рішення.Якщо нерухомістю володіють частинами, то власник однієї з частин об’єкта може без згоди інших дарувати її. Таку форму власності можна оформити у судовому порядку або у нотаріуса.
Варто сказати, що якщо людина, яка отримала в дар нерухомість, одружена, то чоловік/дружина не мають права власності на це майно.
Як сказано у статті 720 Цивільного кодексу України «батьки (усиновлювачі), опікуни не мають права дарувати майно дітей, підопічних».
При укладанні дарчого договору будинку потрібно знати, що з правами на нерухомість до нового власника переходить право на земельну ділянку. (Земельний кодекс (стаття 120) та Цивільний кодекс України (стаття 377)).

Compare Listings