We found 0 results. View results
Your search results

Які квартири купуватимуть українці у 2024 році?

27.12.2023

Тенденції на ринку нерухомості постійно змінюються, змінюються та переваги українців щодо житла. Вже сьогодні можна прогнозувати, які типи квартир будуть купувати українці в 2024 році і які зміни чекають ринок нерухомості.

Первинний ринок

Експерти зазначають, що для покупців зараз важливими є два аспекти: концепція житлового комплексу та його ліквідність. Під форматом розуміються якісні характеристики комплексу та житла, які відповідають індивідуальним запитам кожного покупця. Ліквідність об’єкта визначається різноманітністю планувальних рішень, уникаючи одноманітності типів житла. Важлива пропорція між одно-, дво- та багатокімнатними квартирами, а також різноманітність планувань, що враховує різні переваги мешканців.

Особливо популярні на ринку євро-планування для одно- та двокімнатних квартир, така тенденція зберігається вже протягом кількох років. Також потрібне житло з урахуванням енергетичної безпеки та незалежності від зовнішніх загроз.

Прогнозується, що у 2024 році українці будуть віддавати перевагу на первинному ринку квартири з євро-плануванням, де кухня та вітальня займають від 15 до 17 кв. м, є окремі спальні зони, два санвузли та гардероб. Також популярні квартири з просторими балконами чи терасами. За площею найбільшою популярністю користуються:

  • однокімнатні квартири від 45 до 55 кв. м;
  • двокімнатні квартири від 60 до 75 кв. м;
  • трикімнатні квартири від 80 до 100 кв. м.

Вторинний ринок

На ринку вторинної нерухомості все більше залежить від переваг власників, що ускладнює прогнози. Але все ж таки можна припустити, що попит буде зосереджений на квартирах, які знаходяться в містах-хабах, таких як Дніпро, Полтава, Черкаси, Київ та західні області. Експерти зазначають, що ці регіони перебувають у вигіднішому становищі на вторинному ринку порівняно з іншими, там попит на вторинне житло зберігає стабільність. Ситуація інша у містах, таких як Суми, Харків, Чернігів, Херсон, Миколаїв.

Зазначимо, що зараз люди не особливо цікавляться житлом, розташованим поряд із енергетичними чи військовими об’єктами.

Щодо цін на початок 2024 року, очікується, що на первинному ринку вони можуть піднятися в межах собівартості будівництва, проте це зростання стримуватиметься обмеженим попитом. Прогнозується збільшення цін на 15% у гривні за перше півріччя, але подальші зміни цін складно передбачити через ситуацію в країні. На вторинному ринку очікується стабілізація цін, і їхнє зростання залежатиме від власників та попиту. Передбачається збільшення цін на 6-10% у доларах за півріччя.

Нині вже можна відзначити, що загалом ринку вдалося повернути третину продажів з рівня до повномасштабного вторгнення росії. Це позитивний сигнал, який свідчить про готовність людей жити в Україні. Проте цього замало для повноцінного функціонування ринку. Сподіваємося, що завдяки додатковим державним програмам ситуація на ринку може покращитись наступного року.

Щодо вторинного ринку складно зробити прогноз попиту. Все залежатиме від внутрішньої міграції в країні та подій на фронті.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings