We found 0 results. View results
Your search results

Підсумки ринку нерухомості України 2023 року

29.12.2023

Українці вже протягом двох років живуть у країні, де триває повномасштабна війна. У 2022 році люди, які змушені були шукати нове житло у віддалених від лінії фронту місцях, воліли винаймати житло. У той час як попит на покупку квартир та будинків значно знизився.

У поточному році на ринку житла розпочався підйом. Ті, хто раніше винаймав житло в безпечних регіонах, активно шукають будинки для покупки, прагнучи більшої стабільності. Багато хто, хто раніше лише планував змінити житло, зважилися на цей важливий крок, не відкладаючи своїх мрій. Державна програма доступної іпотеки “єОселя” багато в чому допомогла їм у цьому. Щомісяця кількість виданих кредитів з цієї програми збільшується. За даними Міністерства економіки, до середини грудня вже 5600 українських сімей скористалися кредитами на купівлю житла за цією програмою на загальну суму 8,3 мільярда гривень.

Стабільність на вторинному ринку

Експерт із нерухомості Юрій Піта зазначає, що протягом 2023 року попит на ринку вторинної нерухомості в цілому залишався стабільним, і ціни трохи піднялися. Однак перед зимовими святами попит трохи зменшився. Покупці активні та купують нерухомість, зазвичай віддаючи перевагу квартирам з ремонтом, готовим для проживання. Ціни в Києві та західних регіонах не знижуються і навіть трохи зростають, але незначно — приблизно на 5%.

Ріелтори наголошують, що ситуація на вторинному ринку безпосередньо залежить від того, що відбувається на первинному. Якщо там немає істотних змін (тобто, якщо нові об’єкти майже не будуються), це позначається на ринку вже збудованого житла.

Загалом на ринку, за словами ріелторів, за 2023 рік не було значних коливань. Однак наприкінці весни та протягом наступних кількох місяців нерухомість у Києві та передмістях почала дорожчати.

Що відбувалося із цінами?

Ціни на вторинне житло у різних містах України за останній рік демонстрували різні тенденції.

У Києві за рік середня вартість однокімнатних квартир зросла на 16%, досягнувши приблизно 2,9 мільйона гривень на початок грудня. На даний момент найдоступніші однокімнатні варіанти знаходяться у віддалених районах столиці та коштують від 600 тисяч гривень, тоді як найдорожчі варіанти сягають понад 30 мільйонів гривень.

У Львові середня ціна однокімнатних квартир зросла на 14,3% до 1,7 мільйона гривень. Ціни варіюються від 520 тисяч гривень до 11 мільйонів гривень. Середня вартість однокімнатної квартири в Івано-Франківську становить близько 1,2 мільйона гривень. Ціни починаються від 630 тисяч гривень і можуть досягати 7,4 мільйона гривень, залежно від розташування та стану житла.

В Одесі середня вартість однокімнатних квартир на вторинному ринку зросла на 12,6% та становить приблизно 1,6 мільйона гривень.

У Дніпрі та Харкові ціни на однокімнатні квартири також піднялися: у Дніпрі на 15,4% до 1,2 мільйона гривень та у Харкові на 8% до 885 тисяч гривень.

У Миколаєві та Запоріжжі рівень цін на однокімнатні квартири майже не змінився і залишався в середньому від 21 до 22 тисяч доларів, що становить близько 800 тисяч гривень.

Щодо двокімнатних квартир, то у 2023 році середні ціни на них суттєво збільшилися у Львові (майже 2,9 мільйона гривень) та у Києві (до 4,6 мільйона гривень, що на 15,6% більше за останній рік). У Вінниці ціни за останні півроку зросли приблизно на 18% до 2,2 мільйона гривень.

В Одесі ціни на двокімнатні квартири збільшились на 7,5% до 2,2 мільйона гривень. У Дніпрі та Харкові вони зросли на 14% та 4,7% відповідно.

У Миколаєві та Запоріжжі такі квартири продаються в середньому за 29-32 тисячі у валюті, що становить близько 810 тисяч доларів.

Щодо трикімнатних квартир, то найбільше зростання цін за останні півроку спостерігалося у Вінниці та Івано-Франківську – на 13%. Середня вартість такого житла становить близько 76 та 60 тисяч доларів відповідно. У Києві ціни на трикімнатні квартири знизилися на 6% до середнього показника 135 тисяч доларів, що становить близько 5 мільйонів гривень. У Миколаєві та Запоріжжі вони продаються за 43 і 40 тисяч доларів відповідно.

Які прогнози на наступний рік?

Цікаво, що навіть під час війни, експерти та агенти з нерухомості відзначають зростання інтересу з боку іноземних інвесторів до вкладень в українську нерухомість, особливо в Києві, де середня ціна первинного житла залишається трохи вищою за відмітку в 47 тисяч гривень за квадратний метр.

Інвестори з різних країн, таких як Ізраїль, США, Австрія та інших європейських держав, виявляють інтерес до купівлі нерухомості в Україні, особливо у центрі Києва, навіть у період активних військових дій.

Прогнози на наступний рік свідчать про те, що стан ринку нерухомості, як і багатьох інших галузей української економіки, залежатиме від ситуації на передовій. Ціни на нерухомість цього року не тільки не впали, а й продовжують зростати. Проте передбачити точний відсоток збільшення цін на новобудови складно. Майбутнє ринку нерухомості багато в чому залежатиме від подій на передовий та успіхів українських збройних сил. За стабільної ситуації та відсутності нових військових конфліктів очікується стійкість ринку первинної нерухомості.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings