We found 0 results. View results
Your search results

Як не потрапити на шахраїв при оренді житла?

02.07.2024

Українці, які шукають житло для оренди, можуть зіткнутися із шахраями. Буває, що квартиру чи будинок здають без згоди власника, майно належить іншим особам чи перебуває в іпотеці.

Щоб уникнути неприємностей, важливо правильно скласти договір оренди із зазначенням усіх деталей та ретельно перевіряти документи на нерухомість. Особливо варто бути обережним, якщо орендна плата за дуже привабливою ціною.

Орендодавці можуть приховувати важливу інформацію, що може призвести до проблем. За даними юристів, найчастіше приховують таке:

  • квартира (будинок) здається без згоди власника;
  • житло належить іншим особам;
  • нерухомість знаходиться в іпотеці;
  • квартира чи будинок під арештом;
  • документи на власність оформлені неналежним чином або відсутні.

Зазначимо також, що орендодавець має пред’явити документ, що засвідчує його особу. Документами, що підтверджують право власності на житло, можуть бути:

  • витяг з єдиного реєстру нерухомого майна;
  • свідоцтво про право власності або право на спадщину;
  • договір купівлі-продажу, дарування тощо.

Що має бути зазначено у договорі оренди

  1. ПІБ та адреси сторін: повні імена та адреси орендодавця та орендаря. Вказівка ​​паспортних даних не є суворою вимогою, але може бути корисною.
  2. Об’єкт оренди: потрібно вказати, що саме здається в оренду: квартира, кімната, будинок або його частина.
  3. Дата укладання договору та термін оренди: важливо прописати умови продовження та припинення договору. Наприклад, договір може продовжуватися автоматично, якщо за місяць до закінчення жодна із сторін не заявила про його припинення.
  4. Оплата: детально опишіть порядок оплати оренди – на банківський рахунок або готівкою. У разі безготівкової оплати зберігайте виписки чи квитанції. При оплаті готівкою складіть додаток до договору, акт приймання-передачі або розписку.
  5. Порядок оплати комунальних платежів: пропишіть, хто та в які терміни має сплачувати комунальні послуги.
  6. Акт прийому-передачі: опишіть стан квартири, включаючи список речей, що знаходяться в ній, і їх стан.

Нагадаємо, що договір дає орендарю можливість претендувати на податкову знижку на оренду житла або отримання субсидії за місцем фактичного проживання.

Оренда нерухомості вимагає особливої ​​обережності та ретельної перевірки. Працюйте з професійними ріелторами, щоб уникнути обману. Звертайтеся до нашого АН “Оксаген”, наші фахівці швидко та без зайвої метушні підберуть вам потрібне житло для оренди.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings