We found 0 results. View results
Your search results

Жителі прифронтових територій тепер зможуть отримати компенсацію за зруйноване житло

16.08.2024

Мешканці, які проживають у зонах активних бойових дій, тепер можуть отримати компенсації за зруйноване житло через програму «єВідновлення». Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.
Місцеві комісії у громадах, які потрапили до зони бойових дій, отримали право розглядати заяви громадян, чиє житло постраждало внаслідок російської агресії. Після оновлення нормативної бази та функціоналу програми «єВідновлення», комісії можуть оцінювати стан зруйнованого майна та призначати компенсації, якщо це не загрожує їхній безпеці.
Компенсації можуть бути надані у вигляді житлового сертифікату чи виплати на відновлення житла на своїй ділянці. Але купити чи побудувати нове житло можна лише у безпечних місцях, де не ведуться бойові дії та немає окупації.
Якщо комісія встановить, що житло підлягає відновленню, складається відповідний акт, який вноситься до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. У цьому випадку компенсацію буде виплачено лише після виключення громади зі списку зон активних бойових дій.

Які зміни у програмі «єВідновлення»?

Державна програма «єВідновлення» розширила свої повноваження, щоб більше громадян могли подати заяви на отримання компенсації за зруйноване житло. Наразі брати участь у програмі дозволено представникам неповнолітніх дітей та недієздатних осіб. Це означає, що заяву може подати або представник або особа за довіреністю.
Якщо заяву подає представник потерпілого, компенсація зараховується на його картку «єВідновлення». У разі подання заяви довіреною особою кошти будуть переведені на картку заявника, а не представника. Це спростить процес отримання компенсації тим, хто не може звернутися самостійно.
Якщо дитина перебуває за кордоном або з якихось причин не може звернутися до нотаріуса або до ЦНАПу, то допомога представника є надійним способом отримання компенсації. Наразі заяви можуть подавати не лише представники власників майна за довіреністю, а й представники без її оформлення. Також законного представника можна призначити одержувачем компенсації, якщо всі співвласники пошкодженого майна погодяться через портал «Дія» чи нотаріуса.
Крім того, на порталі тепер є можливість швидко отримати довідку про відсутність судимості, що необхідно для отримання виплат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings