We found 0 results. View results
Your search results

Як покупці обирають житло у 2024 році на первинному ринку?

20.08.2024

Є кілька головних критеріїв, які продовжують відігравати важливу роль при виборі житла як до початку повномасштабної війни, так і зараз:

  • розташування;
  • інфраструктура;
  • транспортна доступність;
  • рекреаційні зони — близькість до парку, лісу чи водоймища залишається значною перевагою для проектів нерухомості.

Проте з 2022 до 2024 року з’явилися нові важливі чинники. Один із них — безпека. Покупець тепер хоче купити об’єкт, де є помешкання подвійного призначення, цокольні поверхи або підземні паркінги. Також покупці стали уважніше оцінювати технологію будівництва. Особливу довіру викликає монолітно-каркасна конструкція, яка довела свою надійність за умов реальних руйнувань.

Чи змінилися умови купівлі нерухомості?

В 2024 році на обсяги продажу значно впливають державні програми. Ключовим драйвером іпотечного ринку залишається програма «єОселя», умови якої значно вигідніші за інші програми. Нагадаємо, що ставки за пільговою іпотекою становлять 3% або 7%, що помітно нижче порівняно зі стандартними банківськими програмами, де відсоткові ставки варіюються від 23% до 28%, а партнерські — від 17% до 19%.

Хоча на первинний ринок нерухомості та готову пропозицію від забудовників припадає менше 30% усіх угод у рамках «єОселя», девелопери визнають, що навіть така частка є значною підтримкою галузі, забезпечуючи до третини загального обсягу продажу.

Щодо програми «єВідновлення», вона не має суттєвого впливу на первинний ринок. Багато сертифікатів використовуються для покупки нерухомості на вторинному ринку, так як така нерухомість доступніша за вартістю. В уряді дозволили комбінувати програми «єОселя» та «єВідновлення» для купівлі житла, вартість якого перевищує суму компенсації, проте на продажах первинки це поки що не вплинуло.

Що буде з цінами на первинці?

На думку експертів, у 2024 році очікується зростання цін на первинну нерухомість. Забудовникам поки що вдається стримувати ціни за рахунок зниження власного прибутку, оскільки купівельна спроможність населення значно знизилася порівняно з довоєнним періодом. У проектах, започаткованих у 2021 році, вартість квадратних метрів продається нижче за необхідний рівень. Однак у нових проектах такої можливості вже не буде, головним чином через високі витрати на будівництво. У зв’язку з цим із запуском нових об’єктів відбудеться підвищення цін, і до кінця року зростання може становити не менше 12% у річному еквіваленті.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings