We found 0 results. View results
Your search results

Як прийняти спадщину у 2024 році?

10.09.2024

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції роз’яснили, куди і в які терміни необхідно подати заяву про прийняття спадщини у 2024 році, а також що треба зробити спадкоємцям, якщо вони пропустили встановлені законом терміни.

Як прийняти спадщину у 2024 році

У Міністерстві юстиції пояснюють, що спадок відкривається у разі смерті громадянина чи оголошення його померлим. При цьому днем ​​відкриття спадщини вважається день смерті або день коли громадянина визнали померлим.

У спадкову масу входять усі права та обов’язки, які належали спадкодавцю на момент смерті, включаючи майнові права та фінансові активи. Однак особисті немайнові права, право на участь у товариствах, право на відшкодування збитків, заподіяних каліцтвом або ушкодженням здоров’я, а також права на аліменти, пенсію та державну допомогу не наслідуються.

Для прийняття спадщини спадкоємець повинен подати заяву або до державної нотаріальної контори, або до приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини, яким зазвичай є остання адреса проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини вважається розташування його нерухомості або більшої частини майна.

Заяву про прийняття спадщини слід подати протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини.

Якщо термін прийняття спадщини пропущено

Що робити спадкоємцям, якщо вони пропустили термін подання заяви про прийняття спадщини? У цьому випадку, за письмовою згодою інших спадкоємців, які вже прийняли спадщину, можна подати заяву про прийняття спадщини за місцем її відкриття та передати її нотаріусу.

Заява має бути складена в письмовій формі та подана нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину. Важливо, щоб підписи всіх спадкоємців на документі завірили нотаріально.

Якщо згоди інших спадкоємців немає, спадкоємець, який пропустив строк з поважної причини, може звернутися до суду, який має право встановити додатковий термін для подання заяви.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings