We found 0 results. View results
Your search results

Найбільш поширені помилки під час укладання договору купівлі-продажу житла

19.09.2024

Передача майна – досить поширене явище, навіть у умовах військового стану. На перший погляд може здатися, що угода купівлі-продажу нерухомості нескладна і не вимагає особливої ​​підготовки, але це не так. Існує безліч судових розглядів, пов’язаних із заперечуванням договорів, визнанням їх недійсними чи фіктивними. Важливо пам’ятати, що такі ризики існують завжди.

Ріелтори АН “Оксаген” зазначають, що по-перше, необхідно зібрати документи, що стосуються майна (правовстановлюючі документи, технічний паспорт та інші), а також перевірити особисті документи продавця та покупця (паспорти та ідентифікаційні коди). Наступний крок – звернення до фахівця для отримання повного розуміння всіх нюансів угоди: які документи потрібно підготувати, що робити, якщо у квартирі прописані інші особи, зокрема діти, та якого нотаріуса вибрати.

При покупці нерухомості часто виникає питання про згоду чоловіка чи дружини на продаж чи покупку. Така згода має бути обов’язково, її необхідно нотаріально завірити та надати до укладання угоди.

Також важливо вибрати нотаріуса. Саме підписання та нотаріальне посвідчення договору не займе багато часу, якщо всі попередні кроки виконані, документи підготовлені, і за майном немає недоліків.

Тепер перейдемо до найпоширеніших помилок під час укладання договорів купівлі-продажу.

  • Ігнорування перевірки особистості власника. Судові суперечки щодо об’єкта нерухомості можуть стати серйозною проблемою надалі, особливо якщо вони пов’язані з поділом майна, правами на вселення/виселення тощо.
  • Оформлення не на реального покупця. Практика, коли майно записують на одну особу, а фактично її набуває інша, може ускладнити доказ реальної угоди в майбутньому.
  • Оплата повинна бути точно зафіксована. Важливо, щоб у договорі було чітко зазначено форму оплати (готівкова або безготівкова), а також складена розписка про фактичний розрахунок.
  • Збереження всіх документів. Усі документи, пов’язані з правочином, повинні зберігатися безстроково, навіть після продажу майна. Це особливо важливо у разі можливих майбутніх суперечок щодо поділу майна або наслідування.

Важливо пам’ятати, що до угод необхідно підходити виважено. Не варто покладатися на поради з інтернету чи шаблони договорів. Тільки взаємодія професійного рієлтора, сторін та нотаріуса забезпечить безпеку та успішне завершення угоди купівлі-продажу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings