We found 0 results. View results
Your search results

Тренди ринку житла під час війни

21.10.2024

Ринок нерухомості в Україні продовжує адаптуватися до умов війни. Змінилися вподобання покупців та орендарів, зріс інтерес до житла в більш безпечних регіонах. В умовах війни вибір житла все більше залежить від факторів безпеки та зручності, особливо для переселенців і сімей, які шукають нове місце для проживання.

В Україні продовжує зростати попит на невеликі одно- та двокімнатні квартири в новобудовах, особливо в закритих комплексах з укриттями.

Яке житло популярне під час війни?

Популярними стають житлові комплекси з власною інфраструктурою, автономією та укриттями. Житло в старому радянському фонді не викликає ажіотажу, оскільки покупці мають широкий вибір. Також змінилася популярність поверховості: раніше верхні поверхи з панорамними вікнами чи мансардними вікнами на даху користувалися попитом, але зараз таке житло не приваблює покупців.

Крім того, за словами фахівців, зріс інтерес до невеликих будинків у передмісті, таких як таунхауси, які забезпечують автономність та безпеку, уникаючи щільної багатоповерхової забудови. Важливим фактором стало також віддалення житла від об’єктів критичної інфраструктури, які можуть бути цілями обстрілів.

Більше 50% покупців цікавляться житлом, яке вже введене в експлуатацію або знаходиться на завершальному етапі будівництва, близько 30% – на нових чергах житлових комплексів на стадії активного будівництва, і близько 20% – на житло, яке перебуває на початковій стадії будівництва.

Варто зазначити, що в Україні в першій половині 2024 року було введено в експлуатацію 74 новобудови, що складаються зі 130 секцій, з яких 10 знаходяться в Києві і 18 – у Київській області.

Середні ціни на квартири в різних містах на вторинному ринку

За останні шість місяців вартість житла на вторинному ринку на заході України зросла на 2-5%, тоді як у Києві ціни знизилися на 6%. У Сумах, Харкові, Запоріжжі та Одесі зниження склало 9-16%. На первинному ринку ситуація інша: ціни зросли практично по всій Україні на 4-13%, за винятком Кропивницького та Запоріжжя, де спостерігалося падіння на 6-11%.

Середня вартість однокімнатних квартир на вторинному ринку:

  • Львів – 65 тис. доларів;
  • Київ – 60 тис. доларів;
  • Вінниця – 45 тис. доларів;
  • Івано-Франківськ – 37 тис. доларів;
  • Одеса – 36 тис. доларів;
  • Полтава – 35 тис. доларів;
  • Дніпро – 32 тис. доларів;
  • Миколаїв – 21 тис. доларів;
  • Харків – 20 тис. доларів;
  • Запоріжжя – 18 тис. доларів.

Якщо вам потрібна допомога з вибором нерухомості, агентство “Оксаген” з задоволенням допоможе вам швидко знайти квартиру чи будинок без зайвих клопотів. Звертайтеся — завжди раді допомогти!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings