We found 0 results. View results
Your search results

5 випадків, коли угода купівлі-продажу може бути визнана недійсною

15.10.2024
Напевно, не варто нагадувати, що купівля нерухомості — це важливий крок, який вимагає ретельної перевірки документів і дотримання всіх юридичних норм. Однак, навіть за умов дотримання всіх правил, можуть виникнути ситуації, коли угода може бути визнана недійсною. Розглянемо п’ять головних випадків, які можуть призвести до анулювання угоди купівлі-продажу нерухомості.

Порушення під час приватизації

Якщо під час приватизації не були враховані права неповнолітніх дітей, зацікавлена сторона може подати позов до суду. Це може призвести до скасування свідоцтва про приватизацію та анулювання угоди. Наслідок буде невтішним — вам доведеться звільнити квартиру та повернути гроші. Щоб уникнути цього, ретельно перевіряйте всіх членів родини продавця, особливо неповнолітніх, літніх батьків та їх фактичне місце проживання.

Продаж без згоди чоловіка чи дружини

Якщо угода купівлі-продажу була здійснена без згоди чоловіка чи дружини, суд може не лише повернути покупцеві гроші, але й стягнути з продавця половину вартості на користь потерпілого. Щоб не виникло такої ситуації, при купівлі квартири обов’язково вимагайте нотаріально завірену згоду чоловіка (дружини) на продаж, якщо квартира була придбана у шлюбі.

Підроблені документи

Якщо покупка була здійснена за підробленими документами, підписами або відсутніми документами, суд може анулювати угоду, і обидві сторони зобов’язані будуть повернути все, що отримали. Для безпеки краще замовити експертизу правовстановлюючих документів або підписів до підписання договору.

Продавець — недієздатна особа

Якщо продавець страждає психічним захворюванням або наркозалежністю, опікун може звернутися до суду з вимогою анулювати угоду. У такій ситуації покупець зобов’язаний повернути нерухомість, а продавець — гроші. Однак, якщо опікун вважає угоду вигідною, її можуть залишити в силі. Перед укладанням угоди важливо зібрати дані про стан здоров’я продавця.

Прописка особи в тюрмі або будинку для літніх людей

Якщо в квартирі прописана особа, яка знаходиться в тюрмі або будинку для літніх людей, вона може звернутися до суду для захисту своїх прав на житло. В результаті покупця можуть виселити, а угоду визнати недійсною. Щоб уникнути таких ризиків, важливо перевірити майнові права всіх зареєстрованих у квартирі осіб і отримати згоду на продаж від усіх власників.

Щоб спростити процес продажу нерухомості та уникнути потенційних проблем, довірте це нашій команді АН “Оксаген”. Наші фахівці гарантують оперативне та прозоре оформлення угоди, зведуть ризики до мінімуму та забезпечать вам спокій на всіх етапах.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings