We found 0 results. View results
Your search results

Оренда нежитлового приміщення

22.11.2023

Комерція займає вагоме місце на ринку нерухомості, що орендується. Які деталі потрібно знати під час оренди такого об’єкта?
Нежитлові приміщення – це різні об’єкти нерухомості, яких досить багато на сучасному ринку. Вибираючи потрібний варіант потрібно звертати увагу на параметри, щоб підсумковий вибір не розчарував.

Вибір

Відповідно до санітарних норм, нежитлове приміщення – приміщення у житловому будинку, яке вивели із житлового фонду, і він вважається самостійним об’єктом цивільно-правових відносин. До нежитлових приміщень належать офіси, склади, магазини та інші. Вибір нежитлових приміщень є однією з важливих умов для підприємницької діяльності.
Вибираючи приміщення, важливо проконтролювати ключові моменти в договорі про оренду, перевірити необхідну документацію та уважно оглянути саму будівлю виходячи із запитів орендаря, розбиратися в нормативно-правовій базі відносин.

Місцезнаходження

Даний фактор залежить від цілей оренди (офіс, майстерня, магазин, склад) та діяльності компанії.

 Комерція
Успішна діяльність магазинів, салонів краси або сервісних центрів залежить від потоку клієнтів, тому воліють орендувати об’єкти в районах, де висока щільність населення, наявність зручних під’їзних шляхів та паркування.

Склади
Складські та виробничі будівлі найчастіше знаходяться на околицях – позначається близькість автомагістралей та ціни на оренду.

Офіси
Офісні приміщення обирають у місцях, де розвинені транспортні розв’язки, щоб клієнти та співробітники мали змогу легко знайти дорогу.Також уточніть віддаленість об’єкта, що орендується, від об’єктів, з якими потрібно буде співпрацювати у зв’язку зі сферою діяльності (магазини, бізнес- та торгові центри, адміністративні органи, постачальники).

Ціна

Щоб утримувати нежитлове приміщення, потрібно докласти не тільки зусиль, а й вкласти чимало коштів. На вартість впливають розташування об’єкта, стан комунікацій та інші нюанси. Складіть бізнес-план і зіставте витрати на оренду та прогнозований дохід – перший пункт не повинен перевищувати другий, в іншому випадку постає питання доцільності вибору даного об’єкта.

Планування та стан комунікацій

Конфігурація приміщення – важливий чинник, як житлового, так нежитлового приміщення. Найкращим варіантом стане оренда приміщення, в якому орендар самостійно створить необхідні умови, планування та дизайн. Але якщо офіс орендується з метою надання послуг населенню (перукарні або салони краси), то краще віддавати перевагу готовим офісним приміщенням (орендодавці завжди вказують в оголошеннях, імовірно для чого здається приміщення).
Деякі види діяльності потребують сучасних комунікацій. Тому уточніть у орендодавця наявність та працездатність таких систем, як:

  • – електрика;
  • – каналізація;
  • – опалення;
  • – водопровід;
  • – вентиляція.

Безпека

Оренда об’єктів нежитлового фонду часто пов’язана з виробництвом, зберіганням та реалізацією товарів, використанням дорогої апаратури та техніки.Часто орендарям пропонують послуги з охорони та відеоспостереження.

Перевірка документації

Вимагайте у орендодавця:

  • – правовстановлюючу документацію (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу);
  • – техпаспорт (перевірте, щоб фактичне планування відповідало інформації, яка вказана в документі);
  • – довіреність (якщо орендодавець не власник);
  • – його особисті документи та інше.

Уточніть у нотаріуса, чи не знаходиться приміщення під обтяженням, щоб унеможливити непорозуміння з контролюючими органами.

Укладання договору

Договір оренди об’єктів нежитлового фонду укладається щонайменше у 2 примірниках у письмовій формі, засвідчується у нотаріуса за бажанням сторін або за терміну оренди понад 3 роки. Кожна копія документа має юридичну силу, підписується і скріплюється печатками обох сторін. Недотримання форми договору може призвести до його розірвання.
Орендуючи нежитлове приміщення, варто звернути увагу на такі фактори:

– Предмет договору оренди
Це точна адреса (актуальна назва вулиці, правильне написання топонімів), а також поверх, на якому знаходиться приміщення. Ще обов’язково має вказуватися назва об’єкта оренди – нежитлове приміщення (або певна частина), інвентарний номер.

– Орендна плата та інші платежі
У договорі має бути чітко прописана ціна орендної плати: за весь термін оренди або рівними частинами, наприклад, щомісяця, за весь об’єкт цілком або одиницю площі, що орендується. Також треба прописати, хто платитиме за компослуги. Додаткові витрати при оренді нежитлових приміщень – це найчастіше оплата ремонту. Ці пункти індивідуальні та обговорюються сторонами залежно від сфери діяльності.

Передача нежитлової нерухомості
Будь-яка нежитлова нерухомість може передаватися власником орендарю (аналогічно та в інший бік) за актом приймання-передачі. Документ оформляється письмово у довільній формі та підписується обома сторонами.
В акті має бути зазначена характеристика приміщення:

  • – площа, наявність техніки та меблів, факт передачі ключів або перепусток, показання лічильників;
  • – стан приміщення та комунікацій, дефекти, місце для розміщення зовнішньої реклами та інше.

Перш ніж підписати договір ще раз уважно проведіть огляд приміщення (можна запросити юриста та будівельного експерта), щоб одразу виявити приховані недоліки.

Compare Listings