We found 0 results. View results
Your search results

Безпечна покупка квартири

22.11.2023

Якщо Ви вирішили купувати нерухомість самостійно, то є велика ймовірність зіткнутися з різними видами шахрайства — від фальшивої документації до появи додаткових власників.
Агентство нерухомості «Оксаген» попередить Вас про найпоширеніші види афер, які можуть статися під час угоди.

Фальшива документація

Йдеться про виготовлення підробленого паспорта та підроблення підписів у документах. Злочинці діють за такою схемою: отримують дані померлої людини, за короткий термін становлять заповіт на фіктивну особу і далі, спираючись на цей документ, переоформлюють нерухомість на себе і відразу займаються перепродажем. Коли покупець дізнається, яку квартиру він придбав, то вже пізно. Схожа ситуація і з фальшивими довіреностями.
У шахраїв немає можливості самостійно виготовити фіктивні документи. У такій справі з аферистами завжди працюють спільники-юристи. Проти таких співробітників потрібно скористатися державним реєстром та перевірити реєстрацію прав власності на нерухоме майно. Перед розробниками даного реєстру була поставлена ​​мета – звести до мінімуму афери, де використовують фіктивну документацію.
На сьогоднішній день реєстр вважається неповним, тому шахрайство мають місце останнім часом. Тому бути уважним треба тим громадянам, житло яких не внесено до Реєстру.

Прописані родичі

Буває, що новий власник житла дізнається, що там уже прописано родича колишнього господаря.Таке трапляється, якщо в період проведення угоди купівлі-продажу, раніше прописані жителі, перебували на військовій службі, в місцях позбавлення волі або на навчанні в іншому місті. За законом, у цей час, громадяни реєструються за місцем фактичного перебування, а після повернення поновлюють прописку в квартирі і мають повне право жити за місцем своєї реєстрації. Але тільки якщо колишній господар навмисно приховав факт прописки родичів з метою продажу житла.
Якщо в квартирі прописані діти, які не досягли 18-річного віку, їх можна виселити, тільки якщо прописати їх в іншому місці з дозволу органів опіки. Якщо цього не сталося, угода вважається недійсною.
Ще один вид шахрайства – це продаж нерухомості без повідомлення одного з подружжя. Наприклад, чоловік оформив нерухомість на себе, планує її продати і нібито не поінформував про це свою дружину. Після угоди продажу чоловіка використовує право подати відповідний позов до суду, який вирішує, що договір купівлі-продажу недійсний.
Якщо це відбувається, покупець повинен повернути витрачену суму. Можливий варіант, коли суд ділить отриману власником суму на щомісячні сплати, які не повинні перевищувати 30% офіційної зарплати власника.

Спадкоємці нерухомості

Купівля квартири у спадкоємця – це ще один вид шахрайства. У такому разі потрібно з’ясувати, яким шляхом продавець отримав цю нерухомість: за заповітом чи спадщиною. Протягом 6 місяців прямі спадкоємці можуть оскаржити заповіт.Якщо суд визнає право на нерухомість або навіть її частину, покупець повинен повернути квартиру.

Лжеопекуни та роботодавці

Потенційні жертви шахраїв – це незахищені громадяни (пенсіонери, інваліди, незаможні, багатодітні сім’ї). Аферисти втираються в довіру до таких людей, доглядають їх, а далі варіантів багато. Наприклад, умовити змінити місце проживання (переїзд із міста до села), мотивуючи це корисністю для здоров’я або віддаленістю від міської суєти. Після отримання згоди та врегулювання всіх нюансів пенсіонерів часто залишають взагалі без житла.

Дешеві квартири в новобудовах

У зоні ризику ті, хто зважився купити квартиру від забудовника на етапі будівництва. Інвестор повинен звернути увагу на те, що жодної гарантії здачі новобудови в обумовлений термін і в обіцяному вигляді забудовник не дає.
АН «ОКСАГЕН» радить: перш ніж купувати нерухомість у новобудові, потрібно дізнатися про забудовника, вивчити пакет документів, що дає право на будівництво у певному місці.
Щоб убезпечити себе від обману, важливо перевіряти документи і зважить усі «плюси» та «мінуси».
Перед угодою потрібно:

– перевірити продавця, якщо вартість квартири дуже низька або господар хоче швидко продати житло;

– не  віддавати оригінальні документи незнайомим людям;

– ретельно перечитати те, що потрібно підписати.

Compare Listings