We found 0 results. View results
Your search results

Боротьба за тишу: як боротися із галасливими сусідами?

21.11.2023

Повернувшись додому після тривалого робочого дня чи навчання, хочеться спокою та тиші. Але часто трапляється так, що потрапляєш у хаос у вигляді галасливої ​​вечірки за стіною, нескінченного ремонту чи гучних сварок та скандалів. Що робити, коли галасливі сусіди переходять усі межі та де саме ці межі проходять?
Варто зазначити, що норми допустимого шуму прописуються місцевою владою. Тому в окремих населених пунктах вони можуть відрізнятись. Але не можуть порушувати законодавство України. Закон України про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року №572» захищають право громадян на тишу. Дотримання режиму тиші у багатоквартирних будинках є обов’язковим для всіх.
Згідно з цим законом, проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, заборонено у робочі дні з 21:00 до 08:00 ранку. У святкові та неробочі дні (неділя) цілодобово. Проводити ремонтні роботи в неробочі та святкові дні можна лише за згодою мешканців усіх прилеглих квартир.
Заборонено порушувати спокій із 22-00 до 8-00. Це правило стосується як гучної музики, гри на музичних інструментах, співу, танців та інших елементів галасливих вечірок, так і використання шумних приладів побутового призначення (пилососи, міксери і т.д.).

Що робити з сусідами, які не дотримуються правил?
Ви маєте право викликати поліцію, написати заяву на роз’яснювальну бесіду.Ця заява стане передумовою для притягнення до відповідальності порушника, якщо роз’яснювальна бесіда не дасть результатів. Порушення обов’язково мають бути зафіксовані представниками правоохоронних органів.
При першій фіксації правопорушення з боку сусідів виноситься попередження чи штраф:

  • для громадян – 85-255 гривень
  • для підприємств – 255-510 гривень

При повторному порушенні та складанні акту протягом одного року штрафи зростають та виписуються вже судом. Підприємства можуть бути оштрафовані на суму до 2550 гривень, для громадян штраф становитиме до 510 гривень. При цьому також можлива конфіскація апаратури, що видає шум.

Compare Listings