We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати про іпотеку позичальнику?

21.11.2023

Іпотека один із фінансових інструментів, за допомогою якого інвестор може купити нерухомість з відстрочкою платежу. Іпотечний кредит береться на тривалий термін і щоб не виникло проблем ні з отриманням подібної позики, ні з її обслуговуванням, позичальнику потрібно знати базові умови.
На даний момент в Україні налічується близько 76 фінансових установ, які мають банківську ліцензію. Із них лише 14 працюють на первинне житло. Простіше отримати іпотеку у банків, які співпрацюють із забудовниками. Такі програми надійні, оскільки банк не матиме справу з підозрілим забудовником.

Хто може взяти іпотеку на покупку квартири:
Як правило, банки висувають низку умов до потенційних позичальників, щоби не ризикувати великими грошима. Основні вимоги:

  • обмеження у віці: не менше 21 року на момент взяття іпотеки та не більше 65 років на момент її погашення;
  •  наявність прописки;
  •  наявність українського громадянства;
  •  хороша кредитна історія;
  • постійний дохід (в середньому він має бути вдвічі більшим, ніж щомісячні виплати за іпотекою).

Перед тим, як брати кредит, уважно вивчіть паспорт кредиту, де вказана вся інформація про іпотеку. Зверніть увагу на такі моменти: перший внесок, процентна ставка, умови погашення, додаткові платежі, комісія за кредит, штрафи.
За довгостроковими кредитами краще звертатися до надійних банків, де є державний капітал (“Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Укргазбанк”).Можна зайти на їхні сайти, знайти онлайн-калькулятор, розрахувати щомісячну плату та загальну суму за кредитом.

Пакет документів для іпотеки за партнерською програмою
Пакет документів може змінюватися, це залежить від банку, але основні документи:

  • паспорт громадянина України;
  •  ідентифікаційний код;
  •  свідоцтво про шлюб (якщо є), а також паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини;
  •  свідоцтво про розлучення (якщо є);
  • документи, що підтверджують дохід (виписка про зарплату з місця роботи за 6 місяців або довідка про доходи ФОП).

Для отримання іпотеки потрібно надіслати заявку. Її можна подати онлайн, далі співробітник банку допоможе у цьому питанні. Він може порадити, як покращити кредитну історію чи вибрати житло з нижчою вартістю. Після подачі документів потрібно дочекатися схвалення від банку та обрати нерухомість.
Вибравши житло, необхідно взяти у забудовника інформаційний лист із параметрами квартири (площа, технічні характеристики, вартість тощо). Цей лист необхідно прикріпити до основних документів.
Останнім кроком є ​​рішення банку. Займає це приблизно 2-3 робочі дні. Повідомляють про прийняття рішення потенційного позичальника телефоном, і якщо відповідь позитивна, то в цей же день пропонують під’їхати підписати договір. До підписання договору можна проконсультуватись із юристом.
Іпотека – це ціла система, яка з одного боку спрямована на благі цілі – допомогти громадянам купити нерухомість, а з іншого – це угода, яка має бути вигідною банку.Саме тому в іпотечному кредитуванні багато нюансів та пунктів, про які слід знати.

 

Compare Listings