We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати, оформляючи договір оренди

22.11.2023

Письмова угода оренди житла вважається дійсною, якщо документ підписали і власник нерухомості, і орендар, а нотаріальна завірка допоможе врегулювати проблеми, що виникли.
Здача квартири у найм іншій особі має супроводжуватися письмовим доказом. Можна також  підписувати договір оренди за участю двох сторін без третіх осіб: орендодавця та наймача житла, якщо посередником виступає нотаріус.
Оформлення договору оренди квартири є дійсним, якщо укладається, згідно із законами за участю лише 2 сторін: власника та орендаря. Договір про передачу житла в оренду має бути оформлений письмово (пункт 1 статті 811 ЦКУ). Засвідчення документа нотаріусом відбувається, якщо одна із сторін вимагатиме проведення цього процесу.
4 пункт статті 209 ЦКУ каже, що передача нерухомості в оренду, як і інші види правочинів з нерухомим майном, підлягає завіренню у нотаріуса. У частині 2 статті 54 Закону України “Про нотаріат” зафіксовано обов’язки нотаріуса.
Договір, укладений нотаріусом, є гарантією для всіх учасників угоди у разі конфліктів, і дозволить без проблем зняти житло на тривалий період.
Згідно зі статтею 170.1.5 Податкового кодексу, коли нотаріус засвідчує договір оренди, то він бере на себе функції податкового агента, адже орендодавець зобов’язаний сплатити податок на прибуток від здачі нерухомості. Після вчинення нотаріального акта, нотаріус повинен надати дані про передачу житлового нерухомого майна у найм у податкову та вказати точну адресу, що здає нерухомість в оренду як платника податку.

Compare Listings