We found 0 results. View results
Your search results

Що запитати у покупця нерухомості, щоб угода не зірвалася?

04.07.2024

Продаж нерухомості – це важливий процес, що вимагає уважності та ретельної підготовки. Перед укладанням угоди, необхідно правильно поставити запитання покупцю, щоб уникнути непорозумінь та проблем у майбутньому. Наші фахівці АН “Оксаген” радять поставити такі питання потенційному покупцю.

Основні питання

  1. На чиє ім’я буде оформлено нерухомість? Це допоможе уточнити, хто буде власником та уникнути проблем при оформленні документів.
  2. Чи перебуває ця людина у шлюбі? У випадку, якщо покупець у шлюбі, можуть бути потрібні додаткові документи, такі як згода чоловіка на покупку.
  3. Чи є у покупця оригінал паспорта та податкового коду із вклеєною фотографією? Це необхідно для підтвердження особистості та правоздатності покупця.
  4. Чи є оригінали свідоцтва про шлюб та паспорти з податковим кодом чоловіка? Ці документи знадобляться для оформлення угоди у разі купівлі подружжям.

Фінансові питання

  1. Якою буде форма розрахунку (готівкова чи безготівкова) та в якій валюті? Це допоможе уникнути непорозумінь та підготуватися до прийому платежу.
  2. Чи залежить оплата за квартиру від продажу іншої нерухомості? Якщо покупець планує оплатити покупку за рахунок продажу іншої нерухомості, потрібно дізнатися, чи призначено дату угоди та чи всі документи гаразд.
  3. Чи залежить покупка від отримання кредиту? У разі використання кредиту важливо, щоб покупець отримав позитивну відповідь від банку до внесення завдатку.

Юридичні питання

  1. Хто оплачуватиме податки та нестиме інші витрати (нотаріус, банк тощо)? Це допоможе наперед визначити фінансову відповідальність сторін?
  2. Чи буде покупець присутнім особисто або за довіреністю? Це важливо задля планування підписання договору та інших юридичних процедур.

Організаційні питання

  1. Хто може вплинути на рішення про купівлю та вимагати повернути завдаток? Це допоможе передбачити можливі проблеми та суперечки.
  2. Скільки часу покупець надасть вам після продажу? Це важливо для планування переїзду.
  3. Чи потрібні покупцю довідки “нульовки” з комунальних служб чи достатньо квитанцій про оплату?

Спеціальні випадки

Якщо угода залежить від державного фінансування (наприклад, УБД, поліцейські, військові, сироти тощо), врахуйте, що буде потрібно рішення органу опіки. Це процес складний і не всі квартири підходять під ці програми. Не беріть завдаток, доки ваша квартира не буде схвалена.

Поставивши потрібні питання, ви зможете краще зрозуміти ситуацію покупця та підготуватися до угоди. Якщо у процесі обговорення задатку ви помічаєте, що покупця примушують до угоди, зробіть паузу. Після внесення авансу він може змінити своє рішення та вимагати повернення грошей або зниження ціни, що може поставити під загрозу продаж вашої нерухомості.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings