We found 0 results. View results
Your search results

Що таке “розмін квартири”?

22.11.2023

Розмін нерухомості – це процес, при якому одну нерухомість обмінюють на дві або більше менших розмірів.
Особисте житло – це бажання будь-якої української родини. Але бувають ситуації, коли трапляється гостра необхідність купити нове житло, при цьому не вистачає потрібної суми. Тому на допомогу припадає квартира.

Які причини для обміну нерухомості?

Купівля нерухомості вважається дорогим придбанням більшості жителів України. Деякі купують малогабаритну нерухомість, інші вкладають фінанси в квартири в новобудовах ще на перших етапах будівництва багатоповерхівки, а треті воліють орендувати житло, при цьому копять на власну квартиру.
Але бувають випадки, коли власники вимушені вдаватися до обміну нерухомості.
Такий спосіб актуальний:

– при шлюборозлучному процесі;

– коли батьки змінюють житло для дітей;

– при розподілі спадщини;

– при фінансових труднощах та інше.
Для розміну нерухомості потрібно її приватизувати, якщо це не було зроблено раніше, і підписати письмову згоду всіх власників на таку процедуру. Якщо власники не дійшли єдиного рішення з цього питання, то процес вирішуватиметься в судовому порядку, що забирає значну кількість часу, грошей та нервів, а результат не завжди виходить задовільним.

Способи розміну житла

Умови цієї процедури залежать від ціни, розташування, площі, кількості кімнат та інших деталей.

Договір купівлі-продажу або зустрічна покупка

Незалежно від причин розміну потрібно звернутися за консультацією до досвідченого нотаріуса. Паралельно можна самостійно або за допомогою агентств нерухомості зайнятися пошуком варіантів. Фахівці у сфері нерухомості допоможуть підібрати різні варіанти для розміну квартири, виходячи із Ваших вимог. Послуги ріелторів платні, але вони заощаджують час власника та забезпечать законність правочину.
Для оформлення договору купівлі-продажу необхідно підготувати стандартний пакет документів:

– документи, що підтверджують особу кожного з власників нерухомості;

– документи, що встановлюють право на житло;

– виписка з реєстру;

– довідка із ЖЕКу (форма №3);

– довідка про відсутність арешту на нерухомість або податкової заборони на передачу прав.
З пошуком покупців для обміну нерухомості шукаються варіанти для покупки декількох квартир. Усі угоди повинні проводитись в один календарний день, і власники одержують нерухомість згідно з умовами договору.

Договір міни

Сенс цього документа – це обмін однієї нерухомості в іншу з доплатою чи ні. Наприклад, такий варіант підходить, якщо здійснюється розмін квартири, де більше двох кімнат, а відповідний варіант коштує дешевше. В даному випадку обов’язково необхідно підготувати оцінку нерухомості з метою оподаткування.

Розмін нерухомості, придбаної в іпотеку

Така квартира до певного періоду вважається власністю банку, тому без дозволу кредитора неможливо проводити будь-які дії з нерухомістю.Задовільну відповідь на своє прохання отримати проблематично – банк не довіряють подібним операціям, а заборона на такі процедури з нерухомістю навіть може бути прописаною у договорі. Але якщо кредитор дав позитивну відповідь, то житло потрібно виставити на продаж, зайнятися пошуком покупця і підготувати пакет документів. Далі об’єкт розмінюється за допомогою договору купівлі-продажу.

Підсумок

За допомогою цих методів можна розміняти нерухомість. Деякі фахівці вважають, що таке поняття застаріло та радять використовувати зустрічну покупку.
Якщо Вас зацікавило це питання, звертайтесь до нашої агенції за юридичною допомогою та консультацією.

Compare Listings