We found 0 results. View results
Your search results

Що впливає на вартість квартири на вторинному ринку нерухомості?

21.11.2023

Незалежно від того, продаєте ви квартиру або купуєте, слід правильно оцінити її вартість. Якщо ви продавець, потрібно встановити адекватну ціну, щоб не затягувати процес і в той же час не продешевити. Якщо ви покупець потрібно вивчити ринок, щоб не переплачувати.
У цій статті ми розповімо, які аспекти впливають на вартість квартири на вторинному ринку нерухомості.

Локація
Одним із основних показників, на який ми насамперед звертаємо увагу під час пошуку житла, є його місцезнаходження. Ні для якого не секрет, що квартири в центральній частині міста завжди значно дорожчі, ніж у спальних районах, у містах з річками правий берег, як правило, вважається більш престижним у порівнянні з лівим, квартири в межах міста дорожчі, ніж у передмісті і так далі. У столиці є ще один нюанс, що значно впливає на вартість житлової нерухомості – наближеність до станції метро: що ближче, то дорожче.

Будівельний матеріал та стан будівлі
Дуже важливим фактором є стан будинку, в якому знаходиться квартира. Буває й таке, що квартира всередині має дуже привабливий вигляд, але будинок перебуває в аварійному стані. Житло ділиться на економ, комфорт, бізнес та преміум класи. Причому клас визначається не лише якістю ремонту в самій квартирі, а й станом самого будинку: якістю будівельних матеріалів, технологією будівництва, терміном експлуатації будинку, станом каналізації, водопроводу тощо.Планування
Правильний ремонт з покращенням планування (панорамні вікна, велика кухня-студія, комфортна лоджія тощо) також може додати певну суму у вартість.

Опалення
Як тільки настає опалювальний період, суми у платіжках за комуналку стають майже на порядок вищими, особливо це стосується будинків із централізованим опаленням. Люди, які мають таку можливість, оформляють субсидії, щоб хоч якось заощадити. Отже, будинки з автономним опаленням мають перевагу, тому що можна регулювати температуру і тим самим заощаджувати. Таким чином, вид опалення є одним із ключових факторів, що впливає на вартість нерухомості. З тієї ж причини вартість квартири залежить і від енергоефективності.

Поверх
Квартири в новобудовах на першому та останньому поверхах коштують, як правило, також як інші, на останньому поверсі буває навіть дорожче. На вторинному ринку справи дещо по-іншому: перший і останній поверхи продаються на 10 % дешевше, особливо якщо будинок старий.

Ремонт
Доглядаючи собі житло, потенційний покупець розраховує найчастіше одразу переїхати та жити в куплену квартиру, тому звертає особливу увагу на житловий стан нерухомості та якість ремонту. Квартира з гарним ремонтом коштуватиме дорожче.

Економічна ситуація в країні
Зовнішні економічні чинники ринку нерухомості, мабуть, єдиний аспект, який залежить від продавця чи покупця.Весь ринок нерухомості прив’язаний до курсу долара, відповідно вартість квартири як на первинному, так і на вторинному ринках нерухомості залежатиме від цього показника.

Compare Listings