We found 0 results. View results
Your search results

Що чекає на ринок нерухомості в найближчому майбутньому?

22.11.2023

Співробітники АН «Оксаген» на чергових зборах обговорили ситуацію, що була на ринку нерухомості у 2016 році, підбили підсумок роботи за минулий рік, надали інформацію про ситуацію в 1-му кварталі 2017 року, а також обговорили обсяг роботи на найближче майбутнє.
Якщо порівнювати з попередніми роками, то економічна ситуація стабілізується. Курс долара робить різких рухів. Національний банк зменшує обмеження на депозитному ринку. Інтерес до іпотечних кредитів знову зростає. Все це разом дозволяє учасникам ринку активно проводити операції з нерухомістю. Але деякі нововведення (Єдиний реєстр боржників і нові правила отримання Форми 3 (довідка про склад сім’ї)) вплинули не тільки на швидкість укладання угоди, а й на кількість угод в цілому.
Експерти ринку нерухомості відзначають великий розрив між цінами, які пропонують продавці і реальними, ринковими. З одного боку, власники кажуть, що нерухомість дешевшає – вони втрачають гроші. З іншого боку, статистика говорить про зниження темпів падіння – у 2 рази.
Активна ситуація зараз на ринку первинної нерухомості, як і в обласних центрах та великих містах (Харків, Дніпро, Одеса, Львів), так і в невеликих містах (Хмельницький, Вінниця, Житомир). Але якщо раніше ціна на новобудови була стабільною, то зараз фахівці відзначають деяке зниження цін через велику конкуренцію.
Забудовники пропонують добрі ціни на житло, розробляють програми лояльності, розстрочки, допомагають із кредитами.
Ринок первинної нерухомості зараз перевершує ринок вторинної нерухомості.З’явилися привабливі пропозиції цін за 1 кв. Покупець-інвестор нерухомості віддають перевагу житлу економ-класу. У результаті фахівці наголошують на тенденції зниження попиту на вторинне житло. За 1 квартал 2017 року спостерігається зниження ціни від 8 до 15%.
Ринок оренди також на підйомі. Попит великий, незважаючи на високі тарифи на ЖКП. Хоча підвищення вартості комуслуг і вплинуло на вартість оренди, орендодавці все одно поступаються клієнтам, особливо якщо йдеться про оренду елітного житла.
Також на ринку з’явився новий вид об’єктів нерухомості – смарт-квартири – житло, площа якого близько 20 кв.м. Такі квартири коштують недорого та розраховані на покупців, які зацікавлені у купівлі нерухомості з метою передачі її в оренду.
Основний попит (до 80%) припадає на квартири 30 тис. у. На вторинному ринку 2-кімнатні квартири за попитом випередили 1-кімнатні, хоча ціна на «двушки» не набагато вища.
Згідно з прогнозами фахівців, на вторинному ринку ціни будуть досить стабільними, але з тенденцією до невеликого падіння за результатами року.
Якщо говорити про первинний ринок, ціни в національній валюті не зміняться. Популярністю користуватиметься найдоступніше житло. З’являться нові програми іпотечних кредитів, хоча попит вони навряд чи користуватимуться. Також активізується ринок комерційного нерухомого майна та заміського житла.
Якщо Вам цікаво дізнатися більше про ринок нерухомості міста, за детальною інформацією звертайтесь до співробітників АН «Оксаген».

Compare Listings