We found 0 results. View results
Your search results

“Чорні нотаріуси” позбавляють українців власності

23.11.2023

Нещодавно громадськість України наполягала на принципі відкритості для всіх реєстрів, до яких заноситься інформація про права, активи та інше майно населення. Анонсувалося, що це буде найдієвіший метод боротьби з корупцією.
Але сьогодні, коли більшу частину роботи вже зроблено, і Мін’юст відкрив доступ для десятка основних реєстрів, українці встигли схаменутися, т.к. побачили у цій процедурі безліч ризиків. У ЗМІ вже рясніють заголовки про те, як за допомогою «чорних нотаріусів» нас позбавляють власності.
Так, редакція нового закону «Про держреєстрацію речових прав на нерухомість та їх обтяження» набула чинності 1 січня 2016 р.
Згідно з цією редакцією, було змінено систему організації держреєстрації прав. На сьогодні цю систему складають як Міністерство юстиції та територіальні органи, що належать йому, так і виконавчі комітети міських, сільських та селищних рад, та інші держреєстратори. До реєстраторів речових прав на нерухомість наразі закон відносить і нотаріусів.
За минулі три місяці поточного року вони встигли вчинити понад 300 тисяч реєстраційних дій. Крім цього, на базі Мін’юсту було створено комісію, яка розглядає скарги держреєстраторів.
Із цього можна зробити висновок, що наші контролюючі органи не бачать загрози безпеці даних з боку нотаріусів, навіть враховуючи той факт, що сама процедура укладання угод тепер дуже спрощена. Самі ж нотаріуси розповідають, що зараз побоюються стати жертвами шахрайських дій разом із своїми клієнтами.
Все тому, що сьогодні документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно, втратили статус. Тобто при купівлі/продажу нерухомості новий власник не отримує на руки документ, що засвідчує право власності у первісному паперовому вигляді. Наразі вся інформація додається лише до електронного реєстру. Саме від цього має відштовхуватися нотаріус під час угоди.

Compare Listings