We found 0 results. View results
Your search results

Чи дійсний акт на право власності на ділянку землі, яку було видано після смерті спадкодавця?

22.11.2023

Видаючи свідоцтво про право на спадщину (п.п. 4.14 п. 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій), нотаріус, за допомогою правовстановлюючих документів, повинен перевірити:

  • – факт смерті спадкодавця;
  • – час та місце відкриття спадщини;
  • – підстави для покликання до успадкування (якщо успадкування за законом);
  • – прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб;
  • – склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до статті 116 (частина 1) Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи мають право власності на ділянки державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.
Державний акт, виданий після смерті спадкодавця, де зазначено дату прийняття уповноваженим органом відповідного рішення про передачу у власність землі за життя спадкодавця, свідчить про набуття спадкоємцем права власності на земельну ділянку.
У статті 125 Земельного Кодексу України сказано, що право власності на ділянку утворюється з моменту державної реєстрації такого права.
Якщо відсутня реєстрація права власності на нерухоме майно спадкодавця, спадкоємець може подати документи, які потрібні для державної реєстрації права власності на підставі заяви спадкоємця (згідно з п. 1).66 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 25.12.2015 № 1127). Список необхідної документації можна знайти у статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження». До такої документації належать: документи, що підтверджують права власності на нерухомість, витяг із Спадкового реєстру про наявність заведеної справи та документ, що містить відомості про склад спадкоємців, виданий нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування.
Відповідно до статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження», ¦підставою для реєстрації права власності вважається державний акт на право приватної власності на ділянку, державний акт на право власності на землю або державний акт на право постійного користування землею, виданий до 1 січня 2013 року.
Видача свідоцтва про право спадщини на майно згідно з п.п. 4.15 п. 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій проводиться нотаріусом після подання документів, що підтверджують право власності спадкоємця на таке майно.
Звертаючи увагу на вищевикладене, та враховуючи, що наявність державного акта про право власності на землю вважається підтвердженням факту реєстрації права власності спадкоємця на об’єкт нерухомого майна, надається свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

Compare Listings