We found 0 results. View results
Your search results

Договір пожертвування нерухомості

22.11.2023

Міністерство юстиції опублікувало роз’яснення особливостей договорів пожертвування нерухомості.
Існують різні види договору дарування: договір дарування з необхідністю передати об’єкт та договір пожертвування.
Наше агентство хотіло б детальніше зупинитися на юридичних аспектах договору пожертвування нерухомості.
Згідно зі статтею 729 Цивільного кодексу України, пожертвування – це дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, особам для досягнення ними певної, заздалегідь обумовленої мети. Якщо порівнювати такий документ із звичайним договором дарування, то об’єктом пожертвування майнові права не можуть. У договорі пожертвування обов’язково має бути прописана мета використання об’єкта дарування, інакше він нічим не відрізнятиметься від договору дарування.
Деякі юристи вважають, що договір пожертвування – це один із видів благодійної діяльності. У Законі України “Про благодійність та благодійні організації” (стаття 1) сказано, що благодійність – це добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб у наданні матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги; формами благодійності вважаються меценатство та спонсорство.
Різниця договору пожертвування від класичного договору дарування полягає в тому, що жертводавець може контролювати використання свого дару, та у разі незадоволення вимагати розірвання договору про пожертвування (ст. 730 ЦК України).Сторонами у договорі пожертвування можуть бути фізичні та юридичні особи, держава України та територіальні громади.
Договір пожертвування, так само як і договір дарування, може бути підписаний представником жертводавця (з дотриманням усіх вимог щодо оформлення такого договору).
Укладання договорів пожертвування здійснюватиметься з дотриманням загальних правил цивільного законодавства.

Варто відзначити деякі права жертводавця (стаття 730 ЦК України):

  1. Якщо використання договору за призначенням виявилося неможливим, то використовувати його в іншій меті можна лише за згодою жертводавця, а у разі його смерті чи інших причин – у судовому порядку.
  2. Пожертвувач або його правонаступники мають право просити розірвання договору, якщо пожертвування використовується не в домовленій меті.

Форма договору пожертвування згідно зі ст. 719 ЦК України:

  • усно може бути укладено договір пожертвування предметів особистого користування;
  • договір пожертвування нерухомого майна укладається у письмовій формі та нотаріально засвідчується;
  • договір пожертвування з необхідністю в майбутньому передати дар, укладається письмово;
  • договір пожертвування рухомих речей, які мають особливу цінність, полягає у письмовій формі;
  • договір пожертвування валютних цінностей на суму, яка перевищує 50-кратний розмір мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі та засвідчується нотаріусом.

Compare Listings