We found 0 results. View results
Your search results

Еко будинок та його особливості

21.11.2023

Останнім часом люди прагнуть облаштовувати свої будинки меблями із природних матеріалів та використовувати лише безпечну продукцію для ремонту. Бажання бути ближчим до природи вплинуло і на будівництво в цілому. Все частіше забудовники будують екологічно чисті будинки, використовуючи новітні технології. Такі будинки називають будинками майбутнього. Що таке еко будівництво та еко будинок? Про це докладніше у цій статті.

Особливості еко-будинку
Екологічний будинок має такі особливості:

  • використання «зелених» технологій;
  • мінімізація енерговтрат;
  • застосування законів та форм природи при проектуванні;
  • нову концепцію отеплення з використанням альтернативних джерел енергії;
  • застосування законів та форм природи при проектуванні;
  • використання екологічних матеріалів для будівництва;
  • природний повітрообмін та вентиляція.

Еко будинок – будинок, який відрізняється повною відсутністю звичайних систем опалення та мінімальним споживанням електрики. Важливу роль відіграють зелені технології. Саме це відрізняє еко будинок від звичайного. Ідеально, коли будинок має незалежну енергосистему, такі будинки ще називають пасивними. Але у нас будівництво таких будинків практично неможливе, тому що навіть при застосуванні найновіших технологій важко досягти необхідного рівня енергозабезпечення. Також ціни на сонячні батареї та вітрогенератори не для всіх доступні. Але все-таки за екобудівництвом майбутнє.

Відновлювані джерела енергії
Електричними ресурсами пасивний будинок забезпечує себе сам.З цією метою на даху його встановлюються сонячні колектори, які зберігають електроенергію. Надалі її використовують на підігрів води, опалення будинку, роботу автономних пристроїв та освітлення. Система електрики може бути доповнена вітровими генераторами, які можуть забезпечити до 80% необхідної енергії.
Геометрію будівлі необхідно правильно розрахувати з огляду на зонування, сторони світла та інші фактори. Більшість вікон розміщують, як правило, з південного боку, а північну частину будинку захищають від холодного повітря. На вікна встановлюються двокамерні та трикамерні склопакети з низькими показниками теплопередачі. Потрібно продумати зонування, щоб мінімізувати витрати на освітлення.

Натуральні матеріали та особливості будівництва
У будівництві такого будинку не використовується метал, використовують плити з кам’яної вати, так як вони мають гарну екологічність.
У пасивному будинку має бути висока ізоляція. Товщина ізоляційного шару може досягати 30 см, це майже вдвічі більше, ніж у звичайному будинку. Також використовуються екологічні матеріали: пориста керамічна цегла, пінопластмаса, пориста штукатурка.
Рівень вологості та чистоти повітря у пасивних будинках контролюють за допомогою спеціального приладу – рекуператора. Його робота полягає в тому, що повітря, що виходить із приміщення, прогріває своїм теплом повітряні потоки, що входять до будинку. Внаслідок цього свіже повітря надходить у будинок вже досить тепле.
Технології будівництва в Україні, звісно, ​​не настільки розвинені, як у країнах Європи.Але все ж таки є позитивні зміни, і якщо повністю автономний пасивний будинок побудувати складно, то впровадити нові технології при будівництві можна вже зараз.

Compare Listings