We found 0 results. View results
Your search results

Індивідуальні теплові лічильники, які дозволені в Україні

22.11.2023

Економна витрата тепла не тільки збереже навколишнє середовище, а й збереже більшу частину сімейного бюджету. Для цього власники займаються утепленням фасаду, заміною вікон та встановленням індивідуальних теплолічильників, хоча деякі з них не дозволені до встановлення. Давайте розберемося детальніше у цьому питанні.

Види теплових лічильників
Хоча сезон опалення майже закінчився, споживачі наперед готуються до наступного через можливе підвищення тарифів на комунальні послуги. Адже за допомогою індивідуальних приладів обліку тепла споживач платитиме лише за використану кількість теплоенергії. Якщо такий лічильник відсутній, комунальні рахунки за послугу порівну діляться на всіх зареєстрованих мешканців будинку.
Якщо ж Ви таки вирішили встановлювати у себе в квартирі індивідуальний лічильник, то потрібно вибирати між двома видами: механічним та ультразвуковим.
Потрібно розуміти одну особливість експлуатації даних приладів:

– площу приміщення до 100 кв. м – підходить будь-який прилад;

– площа приміщення понад 100 кв. м – підходить ¦ультразвуковий лічильник.

Механічний лічильник
Механічний лічильник відрізняється простотою та надійністю, має малу похибку вимірювання та не вимагає зовнішнього джерела живлення. Рух теплоносія спричиняє обертання його деталей. Для роботи лічильника потрібно встановити спеціальну сітку-фільтр, а діаметр трубопроводу не повинен бути більшим за 32 мм. Хоча є у таких приладів і суттєві мінуси – частини, що виступають, сильно схильні до зносу, а при малих витратах енергоносія чутливість приладу недостатньо висока.

Ультразвуковий лічильник
Такі теплові лічильники використовують тільки для систем із чистим теплоносієм, інакше має місце великий відсоток похибки через іржу, бруду та інші частки на коректні дані. Такий прилад надійний, хоча його ціна і вища, ніж у механічного лічильника.

Підготовка до встановлення лічильника
Це включає отримання письмового дозволу на встановлення лічильника у підприємства, яке містить будинок на балансі (керівна компанія, ОСББ або ЖЕК), в іншому випадку організація може зажадати демонтувати пристрій. Далі потрібно отримати технічні умови у постачальника та вибрати підрядника для встановлення та сам прилад.

Оформлення дозвільних документів
Споживач замовляє у спеціалізованої компанії проект та технічну документацію для встановлення теплового лічильника. Далі проект потрібно узгодити із теплопостачальником.
Підрядником виконується монтаж приладу, після чого між споживачем та теплопостачальною організацією укладається договір на нових умовах.

Ціна встановлення
Вартість установки теплолічильника коливається в залежності від міста та багатьох факторів: вартості приладу та узгодження дозвільних документів, витратних матеріалів тощо. Найвигідніше замовляти послуги «під ключ», тоді компанія вирішує всі питання самостійно. Залежно від регіону така послуга коштуватиме власнику 4500-7500 грн, а період встановлення залежить від умов підрядника – 7-60 днів.Індивідуальні теплолічильники допоможуть знизити вартість комунальних послуг, але не зроблять температуру в квартирі вищою. Тому споживач може використовувати регулятори на батареях, утеплити фасад, двері, поміняти вікна і вжити інших дій, щоб уникнути тепловтрат.

Compare Listings