We found 0 results. View results
Your search results

Інструкція «Як перевірити квартиру перед покупкою»

22.11.2023

Співробітники нашого агентства нерухомості розробили для Вас основні пункти, на які потрібно звернути увагу, купуючи нерухомість на вторинному ринку.

Продавець житла

Якщо продає квартиру власник житла, то все, що потрібно від Вас, – це перевірити особисті дані продавця з тими, що перебувають у документах на право власності. Власник має надати лише оригінали документів. Не підійдуть навіть юридично засвідчені копії.
Якщо ж нерухомість належить не одній людині, то має бути нотаріально завірена згода всіх співвласників. Якщо нерухомість є спільною власністю подружжя, то на правочині має бути завірений нотаріусом дозвіл чоловіка/дружини або їх присутність на правочині.

Історія квартири

Потрібно дізнатися, з якою регулярністю змінювалися власники квартири за останні кілька років. Якщо ж продавець нещодавно придбав нерухомість, уточніть, у чому причина продажу. Можливо, житло було куплено для перепродажу. Або власник хоче приховати недоліки житла чи обставини, за яких воно було куплено. Тому краще з’ясувати з якою регулярністю нерухомість змінювала власників протягом декількох років.

Власники, які на якийсь час були виписані і ті, що проживають у квартирі

Конфлікти, коли права власності не співпадають із правом проживання, найчастіше вирішуються в суді. Найкраще буде, якщо всі прописані мешканці випишуться ще до початку угоди.Актуальна інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України не примушує нотаріусів вимагати згоди всіх прописаних у квартирі мешканців на її продаж, якщо тільки вони не є співвласниками нерухомості. Але все ж таки буде непогано нотаріально запевнити заяву про те, що всі власники поінформовані про продаж квартири.
Важлива деталь, яку часто забувають уточнити: у довідці ЖЕКу (форма №3 (про зареєстровані у квартирі)), сказано, що якщо нерухомість дісталася незаконно, дані про осіб, які були тимчасово виписані, можуть бути відсутні (що знаходяться в місцях позбавлення волі, службовці в армії), але мають право на проживання. Обов’язково перевірте таку інформацію у ЖЕКу. Адже існують випадки, коли такі особи після повернення анулювали правочин у суді.

Продаж нерухомості за довіреністю

В Україні діє два види довіреностей:

  • – генеральна довіреність (право розпоряджатися всім майном);
  • – довіреність, оформлена на право продажу певного нерухомого майна. У такому документі мають бути прописані всі умови продажу. Якщо термін дії довіреності не вказано, вона дійсна протягом року з дня її посвідчення.
  • Якщо ж нерухомість продається за довіреністю, то попросіть власника про особисту зустріч і дізнайтеся про причини видачі такого документа. Траплялося, що такий документ було отримано незаконно.Тому через нотаріуса перевірте такі деталі:
  • – закінчення періоду дії довіреності;
  • – скасування довіреності особою, яка її видала;
  • – дата смерті, яка підписала довіреність;
  • – визнання довірителя недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім.

Довіреність будь-якої миті бути скасована, тим, хто видав її. Також будь-коли від неї можна відмовитися.
Будьте пильними та уважними, особливо в тих випадках, якщо вартість нерухомості підозріло низька, або продавці дуже поспішають покупців. Налаштуйтеся на те, що потрібно буде багато часу та сил для здійснення всіх цих дій самостійно. Тому найпростіше і найвигідніше звернутися до агентств нерухомості, які якісно і за короткі терміни зможуть зробити всі вищезгадані дії.

Compare Listings