We found 0 results. View results
Your search results

Як зміниться життя українців після скасування прописки?

21.11.2023

Фахівці Офісу реформи адмінпослуг представили новий законопроект, який має стати відправною точкою для скасування інституту прописки. Тепер на українців чекає скасування застарілої процедури, а натомість на неї прийде нова онлайн система декларативної реєстрації. “Apple-converted-space”>  Міністерстві внутрішніх справ.

Що ж зміниться:

1) Реєстрація займе до 5 хвилин в онлайн режимі. Вносити дані можна у будь-який час доби. Така процедура вже давно розвинена у США, Німеччині, Нідерландах, Естонії, Латвії, Литві, Фінляндії, Литві та інших країнах.

2)       Реєстрація не надасть права на володіння майном за місцем фіксації свого проживання.

3)       Власник житла обов’язково має отримати повідомлення про реєстрацію нової особи у домобудуванні. І може безкоштовно оскаржити неправомірну реєстрацію іншої особи. За зловживання декларативною формою фіксації передбачають серйозні штрафи та санкції.

4)       Законопроектом передбачено створити загальну систему реєстрації, яка полегшить обмін інформацією між державними структурами.

Прописка – пережиток епохи СРСР. Її скасування було головною вимогою країн Європи для отримання українцями безвізового в’їзду до країн Європейського Союзу. Хоча у 2003 р. Верховна Рада ухвалила закон про відміну застарілої норми, але це було лише формально, і на практиці «прописка» була перейменована на «реєстрацію».

Реєстрація громадянина за місцем проживання досі потрібна для нарахування комуслуг, визначення списків виборців, здійснення військового обліку.

У 2016 р. Верховна Рада передала повноваження щодо реєстрації місцевої влади. Але інструментів для виконання цього завдання не виявилося. У житті без цього штампу у паспорті українець фактично залишається без прав.

Але просто скасувати реєстрацію не можна. В цивілізованому світі реєстрація обов’язково присутня. Це прив’язує громадянина до певної громади, участі у виборах та ін.

Для того, щоб зробити прописку сучасним інститутом, необхідно скоротити терміни реєстрації, продумати реєстрацію осіб, які орендують житло.

У пострадянському просторі реєстрація/прописка була  обмежувальним інструментом і більше застосовувалася для контролю за громадянами. Сьогодні це можливість збагачення корупціонерів. У західному світі реєстрація — технічний інструмент для комфортного життя людини.

Compare Listings