We found 0 results. View results
Your search results

Як зміняться тарифи на комунальні послуги у 2017 році?

22.11.2023

2017 року в Україні створюватиметься ринок енергетичної ефективності, який допоможе провести широку термомодернізацію нерухомості.
В Україні вже давно дозрівало питання створення Фонду енергоефективності. Віце-прем’єр Геннадій Зубко якийсь час тому представив законопроект “Про Фонд енергоефективності”, який має розпочати свою роботу з квітня 2017 року.
Для того, щоб цей проект набув чинності, потрібно близько 3,5 млрд грн і внесення до законодавства низку змін. За словами експертів, якщо ця організація зможе повноцінно працювати, то, швидше за все, фінансами, що виділяються на субсидії, розпоряджатися саме Фонд. Держава, своєю чергою, заощадить мільйони, скоротивши імпорт газу. Компанія «Оксаген» вирішила з’ясувати, які зміни чекають громадян у 2017 році.
Щороку населення країни споживає близько 18 млрд m³ газу. Газ в Україні імпортують, оскільки добування власного блакитного палива не покриває потреби населення. Як заявляють експерти, у 2017 році 100 m³ газу оцінюватиметься у $245. Старший аналітик Українського центру Європейської політики Дмитро Науменко заявляє, що вихід із цієї ситуації – це скорочення споживання блакитного палива.

“За оцінками робочої групи, загальний потенціал економії газу, якщо ми запустимо Фонд і реалізуємо всі його програми, оцінюється на рівні 11 млрд кубометрів газу. Це дуже велика сума. Ми зможемо заощаджувати на тому газі, який ми зараз втрачаємо, опалюючи не енергоефективні будинки “, – пояснює експерт.
Якщо ж країна не закуповуватиме газ, це допоможе стабілізувати курс національної валюти.Науменко вважає, якщо наша країна зможе досягти рівня енергоефективності Польщі, то добробут українців збільшився б у 3 рази.
Зубко запевняє, що засіб, який допоможе скоротити витрати на газ, стане саме Фонд енергоефективності. Діяльність Фонду забезпечуватимуть бюджет країни (800 млн грн), Німеччина – на 25 млн євро, а Євросоюз – 100 млн євро.

Як працюватиме така організація?

Кошти з Фонду зможе використовувати будь-яка сім’я, починаючи з квітня 2017 року. Громадяни, які захочуть взяти кредит для особистих енергоефективних потреб, звертатимуться до офісу Фонду, де зможуть отримати всю необхідну інформацію. Далі для співпраці потрібно буде обрати банк, компанію-виконавця даних послуг, та за результатами впровадження заходів провести аудит, який задокументує підвищення класу енергоефективності вдома. Після виконання низки дій у споживача є можливість отримати грошову компенсацію (до 50% суми кредиту). Чим вищий клас енергетичної ефективності – тим більший відсоток компенсації.
Також обсяг ринку енергоефективності на рік становитиме 10 млрд грн. За прогнозами фахівців, така широка термомодернізація дасть можливість для створення 75000 робочих місць – дрібний та середній бізнес зможе забезпечити населення можливістю провести енергоаудит, скласти проект та утеплити житло.

Що буде з субсидіями?

Міністерство соціальної політики повідомляє, що після підвищення тарифів субсидію зможе отримувати кожна друга родина. На цю процедуру бюджет буде виділено 52 млрд грн, повідомляє віце-прем’єр Зубко.За прогнозами експертів, якщо Фонд розпочне свою роботу, на субсидіях щороку можна заощадити 5 млрд. грн. Оскільки з початку 2017 року мінімальна зарплата стане не меншою за 3200 гривень, то тим українцям, які отримували мінімальний прибуток, під кінець опалювального сезону субсидію перерахують.
Коли розраховують субсидії, то в соцслужбі розраховують обов’язковий платіж для сім’ї. Немає різниці, скільки використано ресурсів, платити потрібно встановлену ціну щомісяця. Прибуток одного члена сім’ї ділять на базовий коефіцієнт 2 і прожитковий мінімум, суму, яка вийшла, множать на 15%.
Окрім цього, схему розрахунку субсидії в Україні потрібно ускладнити. У меморандумі МВФ Україна взяла обов’язок переглянути формулу нарахування знижки на комунальні послуги. Діюча система, на думку представника ЄБРР Сергій Маслюченко, гальмує процес створення ОСББ та запровадження заходів щодо енергоефективності.

Що подорожчає?

За прогнозами фахівців, після сезону опалення в Україні знову підвищиться ціна на газ.
За нинішнього тарифу ціна імпортного газу – $185 за 1000 m³, а у проекті бюджету на 2017 рік передбачено, що ціна для нашої країни підніметься до $245. За підрахунками екс-начальника Управління зі зв’язків із громадськістю “Нафтогазу” Валентина Землянського, за чинною формулою Кабміну, ціна на газ у 2017 році буде 9600 гривень за 1000 m³ (зараз 6800 грн). Юрій Корольчук запевняє, що вартість палива зросте на 25–60% (до 8,5–11 тисяч грн).
Економісти вважають, якщо тариф на газ не змінитися, уряду доведеться надавати фінансову допомогу Нафтогазу. У меморандумі з МВФ після закінчення 2017 року Україна зобов’язана ліквідувати дефіцит “Нафтогазу”. Така процедура не вийде без підвищення тарифу на газ. Також від ціни на пальне залежать тарифи на опалення та гарячу воду.
Крім цього, у березні 2017 року електроенергія при споживанні від 100 до 600 кВт*година подорожчає зі 129 до 168 коп. за кВ (постанова НКРЕКУ №220).
Але перш за все, для ефективної роботи Фонду енергоефективності в Україні, Верховна Рада має ухвалити три закони: “Про житлово-комунальні послуги”, “Про енергоефективність будівель” та “Про комерційний облік”.
Якщо ж ці закони набудуть чинності, вже наступного року всі об’єкти нерухомого майна за власний кошт мають пройти аудит енергетичної ефективності. Якщо таку процедуру проводитиме житловий будинок, оплату мають зробити всі власники квартир.
За підрахунками експертів, середня ціна аудиту багатоповерхового будинку коштуватиме приблизно 5000 -12000 грн. Вартість залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитор.

Compare Listings