We found 0 results. View results
Your search results

Як купити додаткові метри в новобудові

21.11.2023

Площа новобудов складається, зазвичай, як з житлових площ. Забудовники проектують на поверхах комори, розмежовують підвальні приміщення для залучення інвесторів.
Переваги підсобних приміщень:

  • відсутність речей у квартирі;
  •  близька розташування;
  •  менша вартість квадратного метра;
  •  можливість продажу окремо від житла.

Звичайно, можна виділити і мінуси, це менша безпека речей, необхідність доплачувати окрему площу, а також питання, пов’язані із законністю угоди.

Як купити підвал у новобудові
Раніше доступ до підвальних приміщень у вторинному житловому фонді обмежувався, оскільки існувала загроза надзвичайних ситуацій. Але зараз усе змінилося. У нових будинках це безпечні приміщення та можуть використовуватися як комори.
За законодавством України кожен має право купити частину підвалу. Але вона не повинна ставитись до неподільного майна. Це на момент будівництва об’єкта. Забудовник може продати підвал одному інвестору або поділити на частини та продати всім мешканцям із доплатою. Важливо: переконатись, що приміщення було виведено з неподільного житлового фонду.
Якщо говорити про цокольний поверх, то його найчастіше продають як комерційну нерухомість.

Як купити комору в новобудові
Забудовники також можуть пропонувати купити комору. Ці приміщення знаходяться на поверхах, міжквартирному просторі, цокольних або технічних поверхах. Площа комори може бути від 3 до 20 кв. м в об’єктах економ-класу, в бізнес-класі можуть бути до 70 кв.м.У бізнес- та еліт-класі можна купити підсобне приміщення майже будь-якого розміру, аж до 500 кв. м. Іноді забудовники пропонують комори як бонус до купівлі квартири.
За законодавством України, горища, підвали, комори є допоміжним простором будинку. Вони відносяться неподільному і не підлягають поділу та відчуженню. Але «неподільна частина» дуже розмита у законодавстві, тож забудовник може приймати рішення за своїм бажанням. Все залежить від проектної документації.
Тому важливо, перед тим як купити таке приміщення, переконається, чи переведене приміщення до нежитлового фонду і чи не належить до неподільної частини допоміжних приміщень.

Compare Listings