We found 0 results. View results
Your search results

Як не стати жертвою аферистів, купуючи квартиру у новобудові?

22.11.2023

Виходячи зі стану економіки країни, все більше українців інвестують у первинну нерухомість за рахунок прийнятних цін. Незважаючи на те, що інформації про способи та ризики такого роду інвестування достатньо в Інтернеті, кількість ошуканих інвесторів є чимало. Щоб не поповнити їх ряди, потрібно ретельно перевірити компанію-забудовника та наявність у неї відповідних дозвільних документів.

Дізнайтесь більше про забудовника, зверніть увагу на об’єкти, які були введені в експлуатацію.  Для цього є сайти, що містять подібну інформацію, наприклад, “Асоціація допомоги постраждалим інвесторам”, де можна оцінити благонадійність та репутацію обраного забудовника.

Можна звернутися до Єдиного реєстру судових рішень, де можна побачити наявність суперечок за участю обраного забудовника.

Важливим етапом залишається перевірка правовстановлюючих документів на землю та дозвільних документів на проведення будівельних робіт.

Ділянка може перебувати в оренді або суборенді, у постійному користуванні чи власності. Найчастіше будівництво відбувається на землі, яку орендують.

Також варто звернути увагу на термін дії права на ділянку (якщо вона не у власності або постійному користуванні) та цільове призначення землі (має бути «для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового вдома»).

Забудовник повинен мати:

  • – Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. (Документ, що містить вимоги до порядку забудови ділянки (висота, щільність забудови, дотримання кордонів, її впорядкування).
  • – Технічні умови. (Вимоги до інженерного забезпечення об’єкта, пожежної та техногенної безпеки.
  • – Проектні документи. (Матеріали, що визначають містобудівні, технічні рішення, кошториси).

Не маючи перерахованої документації, забудовник не може проводити будівельні роботи і в майбутньому введення будинку в експлуатацію буде практично неможливим.

Щоб правомірно здійснювати будівельні роботи, забудовник повинен мати ліцензію на провадження господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єктів архітектури.

Способи інвестування

Відповідно до законодавства, інвестування має відбуватися через Фонд фінансування будівництва, Фонд операцій з будівництвом або шляхом емісії цільових облігацій.

Інвестування через Фонд фінансування будівництва вважається одним із найбезпечніших для інвесторів, оскільки така процедура чітко регламентована законодавством (відбувається закріплення конкретного об’єкта нерухомості, а забудовник та керуючий Фонду фінансування будівництва можуть бути замінені у разі порушення зобов’язань).

Якщо інвестування відбувається за допомогою емісії цільових облігацій, то Ви зможете заощадити на вартості об’єкта. Так як ціна не буде змінюватися, Ви також маєте право продати облігації, якщо передумали купувати нерухомість, але потрібно пам’ятати, що відповідальність забудовника за те, що не вчасно був зданий об’єкт в експлуатацію або   інше невиконання зобов’язань, не передбачено.

Якщо ви все-таки вирішили інвестувати в нерухомість на первинному ринку, радимо використовувати всі можливі механізми, щоб привести до мінімуму ризик втрати інвестицій.

Compare Listings