We found 0 results. View results
Your search results

Як обігрітися взимку, не спалюючи кисень у будинку

21.11.2023

Зими в Україні останнім часом бувають непередбачуваними і погода дуже часто не відповідає прогнозам синоптиків. Тому не завжди варто сподіватися на централізоване опалення та слід подбати про додаткові джерела обігріву приміщення. Вони можуть знадобитися, коли холоди нагрянули раптово і опалювальний сезон ще не настав, або ж зима настільки холодна, що основного опалення просто недостатньо. Буває й таке, що опалення вже відключили, а у квартирі все ще холодно. У цих випадках потрібно підстрахуватися та забезпечити тепло в будинку, незалежно від централізованої системи.
У цій статті розповімо про найпоширеніші джерела опалення, про їх переваги та недоліки.

Котли
Одним із найпоширеніших джерел основного опалення є котли. Вони, залежно від джерела опалення, поділяються на такі види:

– Електричні;

– твердопаливні;

– газові;

– Комбіновані і т.д.
Принцип роботи котлів ґрунтується на нагріванні води, яка за допомогою провідників у вигляді батарей, радіаторів, фанкойлів нагріває повітря у приміщенні. Ця система опалення використовується практично всюди у наших широтах і практично не має конкурентів.
Недоліками цієї системи є:

– Висока енерговитратність;

– ймовірність задимлення;

– Сухість повітря.

Теплові насоси
Ціна на енергоресурси постійно зростає і люди з кожним роком все більше замислюються про економію.Останнім часом велику популярність набирають теплові насоси, ця система опалення, звичайно, складніша, але набагато економічніша. Принцип роботи теплового насоса заснований на перенесенні тепла з однієї зони в іншу, шляхом переходу теплоносія з одного агрегатного стану в інший (з рідини в газ і навпаки). Тепловий насос здатний відібрати тепло з повітря навіть за мінусової температури, проте, чим нижча температура, тим вищі витрати енергії. Але і це можна вирішити, можна також відбирати тепло із землі або води. Теплові насоси значно економічніші за котли (більш ніж у 2 рази), але і коштують вони набагато дорожче.

Кондиціонери та конвектори
Що стосується додаткових джерел опалення, то найвідомішими з них є конвекторні обігрівачі та масляні радіатори. Вони мобільні та прості у використанні, обладнані таймером та можуть працювати у певний час.
Також як додаткове джерело опалення часто використовують звичайні кондиціонери. Влітку гаряче повітря перетворюється на прохолодне, а взимку – навпаки. За своїм принципом кондиціонери працюють як теплові насоси. Кондиціонером краще користуватися коли температура повітря не опускається нижче нуля, інакше витрати енергії сильно збільшаться. При мінусовій температурі краще використовувати інверторні кондиціонери, вони підійдуть навіть як основне джерело опалення, однак і вартість цих агрегатів значно вища.

Камін
Камін у будинку завжди підкреслює ваш стиль, статус, багато хто мріє довгими зимовими вечорами сидіти біля каміна, укутавшись у плед.Але не все так добре, існує кілька моментів, які слід врахувати:

– небезпека пожежі;

– Необхідність чистити від сажі;

– Наявність додаткового місця для дров.

Compare Listings