We found 0 results. View results
Your search results

Як оформити планування у 2019 році

21.11.2023

Власники часто прагнуть змінити житло та зробити його більш комфортним та практичним. За законодавством власник має право вносити зміни до конструкції квартири, але необхідно дотримуватись певних правил.

Як узаконити перепланування і які документи для цього необхідні?
Перепланування є зміною конфігурації житла. Це може бути:

– перенесення, зведення чи демонтаж міжкімнатних перегородок;

– будову та закладання дверних отворів;

– демонтаж та встановлення вбудованих шаф;

– збільшення житлової площі за рахунок передпокою, коридору та іншого нежитлового простору;

– переобладнання роздільного санвузла на суміщений;

– скління лоджій та балконів;

– утеплення та оздоблення стін із зменшенням житлової площі.
18 грудня 2018 року уряд спростив завдання власникам, які хочуть зробити перепланування. Було опубліковано список робіт, на які не потрібно отримувати дозвіл Держархбудінспекції (ДАБК). Отримувати дозвіл не потрібно, якщо в ході робіт ви не зачіпаєте несучих конструкцій. Також не потрібно вводити об’єкт в експлуатацію після закінчення будівництва.
Можливість зробити перепланування без дозволу не означає, що не потрібно оформляти на нього документи. При проведенні перепланування виконуйте такий план:

– замовте проект у ліцензованій компанії чи архітекторі, який має державний сертифікат;

– проведіть роботи відповідно до проектної документації;

– Отримайте новий технічний паспорт об’єкта в рамках техінвентаризації.Якщо змінилася конфігурація чи розміри приміщень у квартирі, це має бути зазначено у техпаспорті. Без відповідності цього документа реальності ви не зможете здійснити операції з нерухомістю.
Якщо перепланування було зроблено самостійно, без замовлення проектної документації, це необхідно зробити після завершення всіх робіт. Для цього викличте інженера БТІ для оцінки стану квартири.
Цього року зробити перепланування стало простіше, але важливо пам’ятати, перепланування – це не реконструкція та роботи, які повинні відповідати лише списку дозволених містобудівними нормами.

Compare Listings