We found 0 results. View results
Your search results

Як отримати землю в оренду від держави?

22.11.2023

Згідно зі статтями 124 та 134 ЗК, процес оренди землі у держави у 2017 році проходить 2 способами: за допомогою аукціонів або через винесення органом виконавчої влади рішення на підставі землевпорядних документів.
АН «Оксаген» допоможе розібратися, як орендувати земельну ділянку у держави, дотримуючись усіх норм.

Пошук вільної землі
Для початку потрібно визначити, яка з ділянок ще не знаходиться в оренді. У цьому може допомогти місцевий орган виконавчої влади – Держгеокадастр. Крім цього, інформацію може надати управління містобудування та архітектури. Щоб отримати офіційну відповідь, Вам необхідно подати запит. Для отримання більш точних даних про ділянки, визначтеся землею з яким цільовим призначенням потрібна, і вказати це у запиті. Врахуйте, що це процедура безкоштовна. Якщо Держгеокадастр відмовить, можна звернутися до адміністративного суду, який допоможе вирішити питання.
Пошук вільних ділянок можна проводити самостійно. Для цього скористайтеся Публічною картою кадастру. Але є ймовірність того, що ви підберете ділянку, яка вже оформляється і незабаром перейде у користування, володіння або використання іншою особою.

Як орендувати землю у держави?
Земельні ділянки, власником яких вважається держава, передаються у розпорядження фізичним та юридичним особам за результатом аукціону, в ході якого визначають орендаря, який запропонував найвищу орендну плату.Згідно зі статтею 134 ЗК, торги не проводяться щодо ділянок, що потрапили під умови, описані у 2 та 3 пунктах статті. Оформляючи оренду щодо них, дотримується порядку, встановленого у статті 123 ЗК.

Землі сільськогосподарського призначення в оренду у держави за новими правилами
Щоб захистити та зберегти землі сільськогосподарського призначення, на початку літа Кабінетом Міністрів було прийнято постанову, яка регулює питання щодо використання землі. Наразі державні землі с/г призначення можуть передаватися в оренду лише на аукціоні. Якщо Ви цікавитеся ділянкою, що виставлена ​​на торги, то можете поборотися за право взяти її в оренду. Якщо ділянку не виставлено на аукціон, можна зробити це після поданої заяви про наміри купити права на неї. Будьте готові, що процес займає багато часу, тому швидко орендувати не вдасться. Держгеокадастр та територіальні виконавчі органи проводять формування ділянок. Мінімальна вартість оренди – 8% від її оцінної ціни. При цьому землі такого виду передають у розпорядження у рамках аукціону на період до 7 років. Якщо території проводять меліорацію, термін продовжують до 10 років. Згідно з Постановою №413-2017-п., державні с/г ділянки орендуються не довше, ніж на 25 років, і лише якщо є багаторічні рослини.
Практика показує, що охочих орендувати землю в рамках торгів багато, а іноді стартова ціна зростає в кілька разів.Це відбувається через те, що підбирають учасників на основі маркетингових досліджень, розташування території в плані інвестування, звернень громадян і підприємств, яких бажають орендувати землю. Порядок добору ділянок описано у статті 136 ЗК.

Ціна оренди землі у держави
За інформацією Держгеокадастру, середня ціна оренди 1 га державних земель на початок 2017 року становила 2,25 тис. грн. Приватні особи здають свою землю вдвічі дешевше. Взяти в оренду 1 га землі поза торгами можна в межах 1 тис. грн.

 Оренда земельних угідь у міста: підготовка до торгів
Після того, як збереться весь пакет документів для проведення торгів (цим займаються організатори), виконавець подає оголошення про аукціон, який розміщують у ЗМІ. Але якщо ви бажаєте знайти актуальні аукціони, не потрібно шукати такі оголошення. Зайдіть на офіційний сайт Держгеокадастру, де опубліковано всі дійсні пропозиції. Вибирайте відповідний варіант та подавайте заявку на участь в аукціоні.
Щоб стати учасником, подайте організатору такі документи:

– Заява;

– Ідентифікація. код чи паспорт;

– підтвердження оплати реєстраційного та гарантійного внесків.
Учасники аукціону, які не перемогли, одержують назад свої гарантійні внески назад, на повернення яких організаторам дають 3 банківські дні.

Як взяти в оренду землю в місті: порядок проведення торгів
Відповідно до 6 пункту статті 137 ЗК, оголошення про торги публікують за 1-3 місяці до проведення аукціону. Але учаснику потрібно подати необхідний пакет документів на реєстрацію не пізніше ніж за 3 дні до аукціону. У книзі реєстрації зазначають № лоту, за який учасник хоче боротися. Якщо в рамках торгів будуть представлені інші лоти, ви не можете претендувати на них, і не маєте права втручатися у процес їхнього продажу. Землю виставляють на торги, лише в тому випадку, якщо на неї претендують щонайменше 2 особи. У ході продажу прав на оренду землі вартість піднімається на 0,5%, доки не залишається один учасник, який стає переможцем і бере в оренду ділянку. Крім цього, ви можете запропонувати ціну, за якою готові купити права на землю.
Після підписання протоколу торгів, аукціон добігає кінця. Далі переможець та організатори укладають договір оренди. Гарантійний внесок вносять як частину суми, що сплачується за оренду. Також переможець має відшкодувати витрати, які організатор зазнав під час підготовки землевпорядних документів та організації торгів.

Підсумок
Влада розпочала роботу над земельною реформою, тому закони та порядок оформлення прав на використання землі можуть змінитися. Тому проконсультуйтеся перед початком процесу у відповідних інстанціях, щоб уникнути проблем у майбутньому.

Compare Listings