We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно та за законом відмовитися від послуг центрального опалення

23.11.2023

Останнім часом у нашій країні значно зросли тарифи на послуги централізованого опалення. У зв’язку з цим багато споживачів думають про встановлення в квартирах газових казанів або електричних батарей. Але як у цьому випадку відмовитись від централізованої подачі тепла?

Кому і як можна відключитися від централізованого опалення

Для початку варто прояснити головне – відключити централізоване теплопостачання з низки причин можна лише багатоквартирний будинок. Ця форма надана у спеціальному «Порядку відключення різних житлових будинків від системи централізованого опалення, а також постачання гарячої води у разі відмови споживачів від центрального теплопостачання». Цей документ було затверджено Міністерством будівництва, ЖКГ та архітектури у 2005 році (при цьому остання його редакція була у 2008 році). У ньому не передбачено відключення окремих квартир від систем центрального опалення (ЦО).
Щоб за правилами відключити будівлю від системи ЦО, її власник (найчастіше ЖБК, ОСББ або ЖКС) має надати відповідну заяву до райадміністрації безпосередньо до її міжвідомчої комісії. Заява обов’язково має уточнювати причину відмови від постачання цих послуг. Також обов’язковою є копія протоколу від загальних зборів мешканців будинку, колективне рішення відключити його від ЦО та облаштування у будівлі індивідуального або системи автономного опалення. Варто зазначити, що рішення має бути підтримане одноголосно, інакше комісією буде відмовлено у прийнятті рішення відключення будинку від системи ЦО.Всеукраїнська асоціація, пов’язана з питаннями енергозбереження спільно з її головою правління Романом Сліваком, допомогли розібратися в цьому питанні:
Коли цілий будинок відключається від подачі центрального опалення, на вході в систему будівлі ставиться спеціальна заглушка. При цьому всі внутрішньобудинкові частини мережі теплопостачання зазнають демонтажу». При цьому опалення місць для загального користування також буде виключено із платіжки за квартиру.

Види опалення, які можна використовувати в будинках

За заявою експерта, як альтернативний вид опалення можна легко використовувати електрику або газ, але при цьому кожен з цих варіантів обов’язково узгоджувати безпосередньо з постачальниками. «Установку газових котлів необхідно погодити разом з газовою службою, якщо це нововведення не суперечить особливостям конструкції будинку і є 100% згода всіх мешканців. Головна технічна проблема при цьому – відсутність димових каналів практично у всіх багатоповерхівках», – відповідає Сливак. Також це стосується електрообладнання – хаотичне використання індивідуального опалення заборонено.
Також фахівцем було відзначено, що якщо неможливо подати тепло централізовано, це питання легко вирішується встановленням модульної або спеціальної котельні.
Варто зазначити, що перш ніж приймати рішення відмови від ЦО, обов’язково потрібно повсюдно утеплити будинок, а також встановити спеціальні загальнобудинкові лічильники на тепло. Ці заходи дозволяють значно знизити ціну на тепло.
Іноді немає причини відмовлятися від ЦО.Краще гроші, призначені на переобладнання тепломережі будинку, вкласти у систему заходів щодо енергоефективності. Це значно знизить рахунок у квитанції» – зауважив експерт.

Compare Listings