We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно оформити майно на дитину

22.11.2023

В Україні батьки можуть матеріально допомогти своїм дітям, заповівши або передавши майно шляхом купівлі чи дарування.
Агентство нерухомості «Оксаген» детально розповість про права, обов’язки та особливості отримання майна, зокрема нерухомості, від батьків.
Для початку потрібно уточнити, що дитина – це людина, яка не досягла 18 років. До 14 років він малолітній, а з 14 до 18 — неповнолітній.

Як батьки можуть допомогти своїм дітям:

  • Покупка житла, яке буде записано на дитину;
  • Покупка або дарування цінних паперів;
  • Відкриття рахунку в банку на ім’я дитини.

Контроль за передачу майна дітям мають органи опіки, які захищають права дітей. Тільки з дозволу цієї організації батьки мають право укласти:

  • договір, який має пройти державну реєстрацію та бути завіреним нотаріусом;
  • договір про поділ або обмін житлового нерухомого майна;
  • письмові зобов’язання від імені дитини та відмова від прав.

Лише за згодою обох батьків відбувається процес оформлення майна на малолітню дитину. Перед цим батьки повинні отримати схвальне рішення на свою згоду на проведення будь-яких юридичних операцій від органів опіки.
Особи, які не досягли повноліття, самі можуть підписувати договір, але тільки за згодою батьків. Якщо ж йдеться про транспорт чи нерухомість, то таку згоду необхідно запевнити у нотаріуса.Якщо один із батьків не дає дозволу на укладання угоди дитиною, договір може бути укладений лише у разі отримання дозволу органу опіки.

Які законні умови передачі майна дітям

Довести права на нерухомість можна, переоформивши на дитину право власності еквівалентної за розміром, або уклавши попередній договір купівлі нерухомого майна на дитину та показати цей документ в органах опіки.
Відмову на дозвіл оформлення майна на дитину можна отримати, якщо батько позбавлений своїх прав у суді або якщо він дав неправдиві особисті дані.

Дарування нерухомості. Така процедура зобов’язує дотримуватися письмового оформлення угоди та завірення нотаріусом.
Дарувальник також може внести деякі поправки, наприклад, заборона продажу, обмін, поділ нерухомого майна до настання конкретного віку або після закінчення певного періоду.

Дарування грошових коштів. Податком не оподатковується подарунок у вигляді валюти на суму, яка перевищує 50-кратний неоподатковуваний мінімум доходів населення (36000 грн). Такий документ потрібно укласти в письмовій формі та завірити у нотаріуса. Для осіб, які отримують таке дарування, податок становить 0%.

Відкриття рахунку в банку. Батьки мають право укласти договір банківського вкладу від імені малолітньої дитини та розпоряджатися коштами. Дитина, яка досягла 14-річного віку, може сама підписувати договір банківського вкладу, дитина до 14 років такого права не має.Щоб уникнути проблем, потрібно підписати письмову угоду батьків на розпорядження банківським рахунком дитини, яку також потрібно запевнити у нотаріуса. Коли дитина досягне повноліття, батькам потрібно передати йому майно разом із доходами.
Важливий момент: якщо у Вас на будь-якому з етапів з’явилися питання, звертаєтесь до грамотних фахівців, які допоможуть вирішити проблеми, що виникли.

Compare Listings