We found 0 results. View results
Your search results

Як перевірити потенційних квартирантів?

22.11.2023

Кожен власник, який здає своє житло в оренду, хоче вибрати ідеального орендаря. Хтось хоче здавати квартиру сімейній парі без дітей та тварин, комусь у пріоритеті платоспроможність квартирантів чи відсутність шкідливих звичок. Якими б не були критерії відбору, його потрібно проводити до підписання договору, оскільки після закону буде на боці орендаря. Тому необхідно забезпечити себе і свою квартиру від можливих наслідків.
Щоб переконатися в добрих намірах орендаря, достатньо виявити уважність і товариськість – це допоможе дізнатися більше про квартиранта.

Розмова з орендарем

Будь-який орендодавець може провести співбесіду з кожним з потенційних квартирантів.
Після знайомства виявите інтерес до таких моментів:

  • – причина переїзду;
  • – кількість людей, які житимуть;
  • – наявність домашніх тварин;
  • – шкідливі звички.

Перевірка реєстру боржників

На початку 2017 року Міністерством юстиції було запущено один ресурс для орендодавців – Єдиний реєстр боржників. За допомогою цього сайту власник може перевірити, чи є орендар борги. Поки що реєстр зберігає дані лише з виробництва, які були розпочаті після запуску, але в перспективі стане інструментом для забезпечення безпеки орендодавця.

Застава як страховка

Найчастіше орендодавці просять заставу: одні – за перший та останній місяці, інші – лише за один, треті – за три місяці та більше. Все індивідуально і залежить від ціни та ступеня довіри господаря.Запорука у разі раптового розриву відносин з орендарем, поломки побутової техніки, меблів з вини квартиранта стане гарантією для орендодавця.

Гарантії агента з нерухомості

Рієлтори стали невід’ємною частиною ринку нерухомості. Тому власник може перекласти перевірку потенційного квартиранта на посередника.
З ріелтором потрібно укласти договір про надання послуг, де буде прописано пункт, що у разі, якщо угоду між власником та квартирантом буде розірвано з вини останнього, рієлтор безкоштовно шукає нового орендаря.

Підсумок

Орендодавцю необхідно не тільки отримати дохід від нерухомості, а й убезпечити її від несумлінних орендарів. Це можна зробити, попередньо перевіривши орендаря та оформивши договір.
Тому:

  • – поспілкуйтеся з потенційним квартирантом;
  • – перевірте реєстр боржників;
  • – оформляйте договір, де зазначено вартість застави;
  • –  співпрацюйте з перевіреними ріелторами.

Таким чином, Ви будете більш впевненими у безпеці житла та майна у ньому.

Compare Listings