We found 0 results. View results
Your search results

Як вигідно та швидко продати старе житло

22.11.2023

На сьогоднішній день стара нерухомість в Україні сильно впала в ціні. У багатьох будинках немає можливості встановити прилади обліку споживання енергоресурсів, труби у поганому стані – це все причини того, що власники квартир сплачують величезні суми за комунальні послуги.
В результаті квартири старого житлового фонду, збудовані 25-30 років тому, перестали користуватися популярністю серед покупців нерухомості.
Сьогодні потенційних продавців хрущовок та квартир у панельних будинках у 2-3 рази більше, ніж тих, хто хоче їх купити. Більшість покупців навіть не розглядають такі пропозиції.
Також перестали мати попит і сталінки. Власник може привернути увагу покупця гарною ціною, вдалим розташуванням району, розвиненою інфраструктурою чи дорогим ремонтом.

Навіщо в квартирі ремонт?
Перш ніж приступати до ремонтних робіт, необхідно врахувати деякі тенденції:

  1. Ремонт у квартирах старого житлового фонду — це не спосіб підвищити ціну, а лише один із варіантів швидкого продажу.

За словами експертів, на сьогодні на 1 покупця припадає 40 квартир, а якщо говорити про вторинний ринок, то співвідношення ще вище — 1 до 80. Тому не завжди при продажі вдається компенсувати навіть витрати на ремонт.

  1. Власник має чітко розуміти, хто його потенційний покупець. Наприклад, квартири на околиці дивитимуться люди з невеликим доходом або люди, які мешкають у даному районі.
  2. Потрібно розуміти, що близько 30% покупців шукають житло без будь-якої обробки, воліючи робити ремонт самостійно. 40-50% — хочуть одразу в’їхати до квартири та вести ремонт поетапно. І лише 20-30% – обирають квартиру «під ключ». Але, навіть при тому, що покупці віддають перевагу готовим об’єктам, повертати чужі вкладення в ремонт і переплачувати за них, вони не хочуть.

Правила ремонту на продаж
Презентація квартири починається з під’їзду, де покупець складається перше враження. Його в першу чергу потрібно упорядковувати: пофарбувати стіни на 1-2 поверсі і на поверсі, де знаходиться сама квартира, перевірити лампочки, забратися в ліфті, при необхідності навіть можна викласти плиткою місце від вхідних дверей до ліфта. Як повідомляють фахівці, недоглянуті під’їзди відлякують потенційних покупців не менше за квартири без ремонту. Ремонтні роботи за власні кошти можуть коштувати 300-500 доларів. Але така процедура суттєво вплине на вартість квартири. Краще витратити мінімальну суму, аніж потім знижувати ціну квартири на 1-3 тис. дол.
Якщо говорити про квартиру, то для покупців важливі надійні двері, зручне електророзведення, нові вікна, сантехніка в хорошому стані.
Хоча з ремонтом теж не варто перестаратися. За словами ріелторів, більшість квартир з ремонтом лише зіпсовані їх несмачним та застарілим стилем, який не відповідає сучасним вимогам.Якщо квартира без ремонту, то найкраще просто підготувати її до ремонтних робіт: позбутися старих меблів та мотлоху, зірвати шпалери та підлоги, вимити вікна, почистити сантехніку, пофарбувати труби.
Покупець, побачивши просторе приміщення, зможе оцінити обсяги, представити перспективи об’єкта. Якщо є можливість, можна підготувати кілька зображень з дизайнами.
У старих будинках, де власники вже робили ремонт, перед продажем можна освіжити, і якщо дозволяють фінанси, оновити окремі деталі інтер’єру. Для старих будинків, які будувалися за типовими проектами, легко підібрати на розпродажах акцій меблі з недорогого ДСП (для кухні або передпокою). Дорогий ремонт потрібен у старих квартирах у центральних районах, де більше кола покупців, які купують житло з ремонтом для себе або інвестицій.

Як визначити вартість
За словами експертів, покупець, який цілеспрямовано шукає квартиру, займається пошуком до 2 місяців, а понад 3-4 місяці пошук не ведеться. Але більшу кількість вибирає житло за адекватною ціною.
Продавці роблять помилку, коли одразу ж завищують ціну. І роблячи ремонт, вони ще більше піднімають вартість житла. Якщо ринкова ціна 40 000 дол., а вони хотіли 50 000-60 000 дол. навіть без ремонту, то покращивши стан, вони все одно її не продадуть. Ціна має бути «у ринку».
За реальною ціною квартира продається за 1-2 тижні.
В умовах, коли немає попиту на нерухомість старого житлового фонду, цілеспрямовано завищувати вартість і чекати покупців не варто.

Compare Listings