We found 0 results. View results
Your search results

Як захистити житло від рейдерів: поради експертів

21.11.2023

Не всі українці знають, як правильно захистити своє житло від рейдерства. Під цим терміном мають на увазі присвоєння права власності на квартири та земельні ділянки. Ситуація погіршилася останнім часом, нещодавно СБУ під час спецоперації затримала семеро людей, з них двох адвокатів та одного екс-керівника органів юстиції Києва. Вони незаконно заволоділи майном на 1,5 млрд. грн. Щоб захистити свою нерухомість, необхідно знати про послуги, які допоможуть у цьому. Основна група ризику – це нерухомість, яка спочатку була проблемною. Крім того, насамперед шахраїв цікавлять високоліквідні об’єкти з високою вартістю в хорошому місці. Як правило, часто рейдерські захоплення відбуваються з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу. Наприклад, громадянин приходить до нотаріуса із незаконним рішенням суду. За законом, нотаріус не зобов’язаний перевіряти документи, після чого вноситься зміна до реєстру власників. Про це розповідає економіст Іван Нікітченко.
Також забрати нерухомість можна шляхом зміни характеристик об’єкту. До документів вноситься необхідна інформація, будинок зруйнований чи реконструйований. У реєстр вписується нова інформація, старий об’єкт видаляється чи залишається у реєстрі як дублер, але в новий об’єкт оформляється новий власник.
Захоплення майна можуть статися під час спадкових справ, коли шукають родичів або планують вступити у спадок.
Як каже практика, краще бути напоготові і знати про існуючі схеми. Експерти радять українцям відстежувати будь-який інтерес сторонніх щодо майна.Особливо під загрозою самотні пенсіонери, інваліди, сироти, алкоголіки тощо. Шахраї можуть розпитувати сусідів, зав’язати свої знайомства або навіть вкрасти документи на житло. При якихось підозрах обов’язково звертайтеся до юристів чи поліції.
Щоб переконатися, що з правом власності все гаразд і нерухомість несподівано не змінила власника, можна іноді перевіряти держреєстр речових прав на нерухомість самостійно. Також є деякі інструменти, які допоможуть захистити права на нерухомість. Можна завантажити в будь-який з месенджерів. Bot. За допомогою нього можна дізнатися, якою нерухомістю володіє людина. Далі можна передплатити повідомлення про зміни даних на нерухомість у реєстрах. Якщо отримувати розсилку щомісяця – це безкоштовно. Також існують сервіс СМС-маяк, де на платній основі можна автоматично отримувати повідомлення про зміну власників у держреєстрах та інших реєстраційних діях. Ще можна скористатися інструментами Мін’юсту. Наприклад, власники житла можуть звертатися до держреєстраторів із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій. Чинний він 10 днів. Послуга безкоштовна.

Compare Listings