We found 0 results. View results
Your search results

Які зміни чекають на українців при сплаті податку з нерухомості

22.11.2023

Міністерство юстиції зобов’язує українців вносити до Держреєстру майнових прав фактичну вартість їхньої нерухомості. Нововведення торкнуться не лише угод купівлі-продажу, а й оренди.

Буде вказана і вартість будинку, та інші будівлі на ділянці при реєстрації документів, що засвідчують придбання права на грішну землю. Крім цього, розглядається варіант внесення до держреєстру відомостей і про ціну об’єктів, і зобов’язання (іпотека або оренда, у тому числі і оренд земель сільгосппризначення).

Начальник управління нормативно-правового забезпечення держреєстрації Міністерства юстиції Анатолій Лещенко розповів, що реєстр, який відображає реальну ціну нерухомості, — всесвітня практика. А внесена інформація використовуватиметься насамперед у питаннях оподаткування.

В Україні популярна практика, коли в договорах купівлі-продажу вказано занижену вартість об’єкта, щоб заощадити на податках. Траплялися випадки, коли вартість нерухомості на папері може зменшитися на 50% і більше.

Фахівці сумніваються, що зміни змусять українців платити більше. Крім того, не вся нерухомість внесена до реєстру. Залежно від області у держреєстрі відсутні від 30 до 60% об’єктів.

Не допомагає навіть те, що під час угод залучають оцінювача — за доплату він просто вкаже необхідну вартість того чи іншого об’єкта. Якщо доброчесний фахівець бере за послуги 500-1000 гривень, то «ручний» оцінювач – уже 1000-1500 гривень та напише ту ціну, яку попросять. Але це проблема не Мін’юсту, а до Фонду державного майна, повідомляють фахівці.

Оцінювачі навіть не бояться позбавлення ліцензій за незаконні дії. Часто штат таких компаній налічує кілька спеціалістів. І коли одну ліцензію анульовано, роботу підхоплює колега.

Також потрібен звіт про вартість нерухомості, роблячи угоди з відчуження нерухомості або оформляючи спадщину у нотаріуса. Але навіть якщо ціна об’єкта зі звіту оцінювача фігуруватиме у державному реєстрі, це не змусить українців платити більше податків. Адже, згідно з чинним законодавством, такі відомості не є підставою для оподаткування, стверджують фахівці.

Якби детінізація угод запрацювала, як хоче влада, то це забезпечило б додаткові надходження до бюджету і знизило ціни на вторинну нерухомість, т.к. на первинному ринку податкове навантаження є нижчим для власників.

Compare Listings