We found 0 results. View results
Your search results

Які питання необхідно поставити продавцю перед угодою

21.11.2023

На етапі, коли потрібний варіант, здається, знайдений, вкрай важливо перед тим, як робити кроки до укладання угоди, поставити продавцеві правильні питання. Ділова бесіда з продавцем та відповіді на ці питання допоможуть вам заощадити масу часу та нервів. У цій статті є деякі з важливих питань, які доречні на етапі підготовки до угоди купівлі-продажу.

Ви власник чи посередник?
Краще звичайно купувати квартиру у власника. Але іноді бувають ситуації, коли власник не може бути присутнім на угоді. У цьому випадку посередник повинен мати генеральну довіреність, яка підтверджує право на продаж. Також не буде зайвим проконсультуватися у нотаріуса та перевірити всі правовстановлюючі документи та законність довіреності.

Хто зареєстрований у квартирі, скільки людей, чи всі готові виписатися найближчим часом?
Зокрема, готовність виписатись має бути підтверджена документально. Важливо, щоб усі реєстраційні процедури були абсолютно прозорими та не викликали підозр. Якщо ж при перегляді квартири ви бачите, що в ній живуть діти, поцікавтеся у власника: чи зареєстровані вони на цій житлоплощі і чи зможе він отримати дозвіл Опікунської ради до угоди.

Ви працюєте з рієлтором?
Комісійні спеціалісту з нерухомості все ще часто платять покупці. Але оскільки зацікавлені у послугах рієлтора обидві сторони, можливо, платитимуть комісію покупець та продавець. Цей момент варто прояснити на початку.

Чи довго перебуває у власності продавця?
Добре, якщо цей період понад три роки. Чим цей термін більший, тим менше шансів, що хтось несподівано заявить на неї свої права. Також є таке поняття, як термін позовної давності, який виключає ризики виникнення проблем у разі, якщо чиїсь права під час продажу справді були порушені.

Чи є якісь обтяження на квартирі?
Якщо квартиру заарештовано або є співвласники, які не згодні продати квартиру, то продаж неможливий. Якщо квартира знаходиться в іпотеці, продати її можна лише за згодою банку, а житло, куплене у шлюбі, можна продати лише за згодою другої половини. Якщо не звернути увагу на всі обтяження, угода надалі може бути визнана недійсною.

Чи всі документи готові?
У власника мають бути на руках усі документи. Серед них документи, що встановлюють право, технічний паспорт нерухомості, висновок про проведену оцінку, паспорти, ідентифікаційні коди та інші.

Хто платить за оформлення?
Щоб уникнути конфліктних ситуацій, необхідно з’ясувати, хто за що платить. У законодавчій базі чітко прописані фінансові зобов’язання сторін, проте у кожному окремому випадку можливі варіанти. Наприклад, продавець, торгуючись, може запропонувати покупцеві сплатити частину його податків та інші варіанти.

Чи є борги у квартирі?
У списку документів продавець повинен мати довідку про відсутність заборгованостей. Її видають постачальники комунальних послуг чи керуючі компанії.Деякі продавці пропонують квартири за зниженою ціною саме через борги, але довідку про їх точну кількість краще побачити заздалегідь до оформлення угоди.
На ринку нерухомість зараз багато різних пропозицій, покупець завжди має шанс вибрати підходящий варіант, навіть якщо покупка квартири є терміновою. Але на етапі перевірки всіх документів варто зупинитися і ретельно перевірити, щоб не купити «кота в мішку».

 

 

Compare Listings