We found 0 results. View results
Your search results

Копімо на житло – поради від АН «Оксаген»

22.11.2023

Скільки потрібно збирати на житло  за середньостатистичної зарплати в Україні? Які варіанти, окрім економії, допоможуть українцям зібрати?

Згідно з даними Міністерства фінансів, середня заробітна плата в Україні влітку 2017 року склала 7339 грн. Середньостатистичний показник досить сильно відрізняється по різних регіонах та областях. Також залежно від розташування відрізняються і ціни на квартири.

АН «Оксаген» розповість, за скільки можна нагромадити на житло при зарплаті 7 339 грн/міс. або 88 тис. грн/рік.

Згідно зі статистикою, яку опублікував на Фейсбуці керівник асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, 50% бюджету жителі України витрачають на продукти харчування. Тому із середньої зарплати за рік залишається 44 тис. грн. Ще одні витрати – комунальні оплати – приблизно 2 тис. грн. Тому за рік від заробітної плати кожного з подружжя забирається ще 12 тис. грн. За вирахуванням цієї суми виходить 32 тис. грн. Якщо вдасться щороку відкладати такі кошти, то на 1 кімнатну квартиру можна нагромадити за 12 років.

До цих витрат додаються витрати на відпустку, лікування, транспорт, одяг.Але, якщо правильно розставити пріоритети та змотивувати себе, можна обмежитись виділеним бюджетом. Такий термін невтішний   не тільки через тривалість, а й через те, що за цей період ситуація на ринку нерухомості може змінитися кардинальним чином.

Накопичити спільними силами

Опитування, проведене ЮНІСЕФом за допомогою сервісу U-Report, показало, що для 3/4 молодих сімей питання купівлі квартири залишається актуальним.

Якщо брати до уваги дані, що викладені нижче, маючи середньостатистичну заробітну плату та правильно спланувавши бюджет, молода сім’я зможе накопичити на бюджетну квартиру в новобудові вже за 6 років. Це досить тривалий термін, але цей варіант краще, ніж оренда квартири.

Часто молода сім’я купує житло в кредит. В даному випадку купити власну квартиру можна набагато швидше, але тут є свої нюанси: початковий внесок, переплата майже 50% від вартості житла. Щоб купити нерухомість на вигідніших умовах, можна стати учасником спеціальної житлової програми. Але на свою чергу можна чекати роками.

Якщо не хочеться жити з батьками та брати квартиру – доведеться орендувати квартиру. В даному випадку відкласти цю суму буде складно.

Відкрити депозитний рахунок

Якщо ви воліли відкладати на квартиру, то прискорити процес можна за допомогою депозитного рахунку. Так фінанси щороку збільшуватимуться на певний %. Наприклад, за 20% річних через 3 роки накопичень по 30 тис. грн на рік, у вас буде не 90 тис. грн, а 130 тис. грн. Так, через 3 роки депозит поповниться за рахунок % на суму, яку необхідно накопичувати цілий рік, а термін накопичення зменшиться на чверть. Але співпрацювати потрібно лише з надійним та зарекомендованим банком.

Підсумок

Накопичити на житло звичайному українцю можна, але досить важко. За середнього рівня доходу сім’ї потрібно буде економити по максимуму, але це не під силу кожному.

Якщо ж заробітна плата подружжя нижча за середні показники, то без сторонньої допомоги або зміни місця роботи не обійтися.

Compare Listings