We found 0 results. View results
Your search results

Хто отримає житло, право власності на яке людина за життя не встигла зареєструвати

22.11.2023

У житті трапляються ситуації, коли вмирають близькі та рідні. Часто це відбувається несподівано, а заздалегідь підготуватися до таких моментів не можна. Коли трапляються такі ситуації, більшість людей не можуть думати ні про що, зокрема й про юридичні питання, які необхідно вирішити після смерті людини.
Тож які дії робити, якщо спадкодавець оформлював право власності на нерухомість, але раптово помер?
Щодо оформлення спадщини слід звертатися протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Заступник міністра юстиції Павло Мороз повідомляє, що право власності щодо померлого спадкодавця реєструють на підставі заяви спадкоємця. Потрібно подати весь пакет документів, що підтверджують придбання спадкодавцем права власності на нерухоме майно. Також необхідна виписка зі Спадкового реєстру про наявність заведеної справи та документ, що містить відомості про склад спадкоємців.

Обмежені терміни

Останній повинен видати нотаріус або довірену особу органу місцевого самоврядування, яка завела відповідну спадкову справу. Реєстратором до Державного реєстру прав вносяться дані про спадкодавця, де вказано відомості про смерть такої людини.
Якщо є кілька об’єктів нерухомого майна, що розташовані на різних територіях – наприклад, в АР Крим, Києві та інші, то права реєструються в межах однієї з територій, яку обирає заявник.
Потрібно знати, як відбувається процес реєстрації. Цей процес відбувається за заявкою державного реєстратора в межах області, де знаходиться нерухомість.Потрібно зауважити, що реєструвати право внаслідок вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва може лише той  нотаріус, який оформлював документацію попередньому власнику. З огляду на місце розташування нерухомого майна, реєстрацію права ¦власності за померлою людиною проводить нотаріус, який відкрив спадкову справу. Для спадкоємця це буде найприйнятнішим варіантом.
Також після смерті людини може з’ясуватися, що має кілька спадкоємців, де один без згоди іншого відкриває спадкову справу, а другий, у свою чергу, хоче змінити нотаріуса для оформлення права власності. Як діяти у цьому випадку?
Павло Мороз повідомляє, що спадкову справу оформляють, виходячи з місця відкриття спадщини, а за основу береться перша подана заява про прийняття. Нотаріус заводить спадкову  справу, згідно з даними Спадкового реєстру, перевіряє наявність справи, договору, заповіту. Спадкові справи, які були відкриті з порушенням вимог Цивільного кодексу України, слід передати за належністю нотаріусу, до компетенції якого входить їх відання.
Якщо один із спадкоємців хоче оформити спадщину в іншого нотаріуса, то така операція в нього не вийде, т.к. чинне законодавство не передбачає передачі спадкової справи від одного нотаріуса до іншого.

Першочергові претенденти

Насамперед, право на спадкування мають діти спадкодавця, зокрема, зачаті за його життя і народжені після смерті, а також той із подружжя, який пережив померлого, та батьки.Потім на черзі – рідні брати та сестри спадкодавця. Далі – рідні дядьки та тітки спадкодавця, і ті, хто жив з ним в одній родині не менше 5 років до часу відкриття спадщини. Останні у черзі на спадщину родичі до 6 ступеня спорідненості включно.
Спадкоємці згідно із законом отримують право на спадкування по черзі. Кожні наступні спадкоємці отримують право на спадщину у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
Визнати право власності на спадкове майно у порядку спадкування спадкоємець може шляхом звернення до суду з позовом.
Та сама ситуація, якщо спадкову справу заводив приватний нотаріус.
Також на якийсь час припинено доступ нотаріусів до єдиних та державних реєстрів інформаційної системи Мін’юсту. Насамперед, йдеться про Держреєстр обтяжень рухомого майна, Держреєстр речових прав на нерухоме майно, Спадковий реєстр, Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів.
Щоб вирішити питання щодо оформлення спадкових прав, спадкоємець повинен звернутися до суду для визначення права власності на спадкове майно у порядку спадкування. Необхідно уточнити, що відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця такого права. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, не обмежена на строк.
Останнім часом деякі нотаріуси позбавляють профільного свідоцтва. У результаті такий фахівець не має права працювати в нотаріальній сфері. У разі він повинен передати відносини до нотаріального архіву. Якщо клієнт звертається до іншого нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, нотаріус отримує документи з архіву та оформлює спадщину.

Compare Listings