We found 0 results. View results
Your search results

Ліквід чи неліквід? Як визначити плюси та мінуси своєї нерухомості

17.11.2023

Поняття ліквідності житла є одним з головних на ринку житлової нерухомості. Чим вища ліквідність нерухомості, тим вища її вартість та термін експозиції на ринку. Ліквідний товар користується найбільшим попитом та реалізується швидше. За якими критеріями фахівці визначають ліквідність об’єкта, про це розповідають фахівці АН “Оксаген”.

Про тонкощі ліквідної та неліквідної нерухомості можна говорити багато. Професійні аналітики мають близько 200 параметрів, які коригуються раз на півроку.

Статус “ліквід”

Розглянемо плюси, завдяки яким нерухомість користується попитом і реалізується максимально швидко.

  1. Місце розташування. Якщо житло знаходиться на відстані витягнутої руки від усіх важливих соціальних об’єктів (школи, садки, лікарні, виші та інше), це великий плюс. Розвинена інфраструктура одна із перших критеріїв для потенційного покупця.
  2. Нові будинки. Житло в нових будинках виглядає для покупців привабливішим завдяки технічним характеристикам, покращеному плануванню, сучасним технологіям будівництва, комунікаціям.
  3. Транспортна доступність (наявність зупинок громадського транспорту, стан доріг).Ще одним плюсом буде, якщо траса буде розташована не ближче, ніж кількасот метрів від будинку.
  4. Площа квартири. Чим просторіша квартира, тим вона “ліквідніша” на ринку в порівнянні з малогабаритним житлом.
  5. Матеріали будинку. Для покупців завжди в пріоритеті теплі та довговічнімонолітно-каркасні та цегляні будинки.
  6. Хороший ремонт. Якісний ремонт у квартирі підвищує її вартість. Багато хто шукає квартиру, в яку можна одразу заїхати і не витрачатися на ремонт.
  7. Вигляд з вікна – класичний плюс будь-якої квартири. У сегменті новобудов є навіть поняття “видові квартири”. Забудовники все частіше під час будівництва проектують панорамні вікна та скляні лоджії, щоб підкреслити гарний вигляд із вікна.

Статус “неліквід”

Головні недоліки нерухомості.

  1. Старі будинки. Ріелтори кажуть, що найдешевше коштують будинки старше 1960-х років, їхня вартість знижується з кожним роком, поки вони не стануть аварійними і не потраплять у зону знесення.
  2. Неузаконене перепланування та проблеми з документами. Фахівці у сфері нерухомості наполегливо рекомендують уважно ставитися до юридичних тонкощів та перевіряти історію квартири.
  3. Відсутність балкона. Квартири без балкона на кілька відсотків завжди дешевші.
  4. Малогабаритне житло. Чим менша площа квартири, тим менша її вартість. Також маленька кухня (5-6 кв.м.) або передпокій мінус і продаж такої квартири може затягнутися.
  5. Відсутність ремонту. Чим більше нерухомість потребує вкладень, тим нижчою буде її ліквідність.

Якщо ваша нерухомість з якихось причин отримала статус “неліквіду” не варто передчасно засмучуватися. Досвідчений рієлтор запропонує завжди унікальне рішення для бажаного результату. У кожного товару є свій покупець, головне – використовувати правильні інструменти продажу і дотримуватися здорового глузду.

Compare Listings