We found 0 results. View results
Your search results

Ліквідна квартира: основні нюанси

21.11.2023

Купівля нерухомості – це крок, до якого потрібно завжди ставитись з великою відповідальністю. Купуючи квартиру для себе або для подальшого продажу або здачі в оренду, насамперед слід звернути увагу на її ліквідність, особливо якщо квартира купується для отримання фінансової вигоди. Чим ліквідніше виявиться нерухомість, тим швидше її вдасться продати чи здати максимально вигідно. Основною перевагою ліквідної квартири є її високий попит на ринок. У цій статті ми розповімо вам, як правильно визначити ліквідність нерухомості та на що слід звернути увагу.
Для початку слід провести докладний аналіз характеристик даної нерухомості, вони повинні відповідати нюансам, які роблять цю нерухомість затребуваною на ринку. Часто буває, що квартира сьогодні ліквідна, а завтра вже ні. Про це також не варто забувати. Ні для кого не секрет, що квартири на первинному ринку нерухомості є більш ліквідними, ніж їхні аналоги у вторинному ринку. Однак і тут є нюанси, що підвищують чи знижують рівень ліквідності.
Основними перевагами квартир первинного ринку нерухомості перед вторинним ринком з погляду ліквідності є їх технічні характеристики:

– Поліпшені та вільні планування;

– сучасні технології будівництва;

– інженерні системи та комунікації, які скорочують витрати на комунальні послуги тощо.Також важливим фактором є юридична сторона питання, оскільки в таких квартирах ніхто не жив і виключається можливість появи прописаних раніше за цією адресою невідомих громадян та їхніх дітей.
Тим не менш, первинна нерухомість також не вся є ліквідною та затребуваною на ринку. Є перелік нюансів, які слід враховувати під час вибору об’єкта:

– локація (що ближче до центру, тим вища ліквідність);

– інфраструктура (школи, дитячі садки, лікарні, магазини, фітнес-центри, аптеки тощо);

– транспортна розв’язка (наявність автобусної зупинки чи станції метро поряд із будинком);

– шумоізоляція (достатнє віддалення від шумної траси, наявність зеленої зони або звукового бар’єру між будинком та шосе);

– близькість водойми (озеро, річка, ставок тощо);

– перспектива (сьогодні район не дуже привабливий, але завтра тут буде великий торговий центр або станція метро, ​​а може, навпаки, планується будівництво фабрики або заводу, що істотно знизить ліквідність нерухомості);

– розміри нерухомості (більш затребуваними на ринку є одно- та двокімнатні квартири до 50 кв.м.);

– Наявність ремонту.
На ліквідність житлової нерухомості раніше також впливала поверховість. Квартири на першому та останньому поверхах мали меншу популярність, але зараз ситуація кардинально змінилася. Квартири на останніх поверхах стали навпаки дорожчими через більш високі стелі (особливо, в новобудовах) і вид, що відкривається з вікна. А квартири на першому поверсі можна легко переробити під бізнес, перевівши нерухомість із житлового фонду у нежитловий.

Compare Listings